Spojené státy zvažují zákaz dovozu ruského hliníku. SpaceX vezme turisty na Měsíc

Spojené státy zvažují zákaz dovozu hliníku z Ruska. Tento krok by výrazně otřásl světovými trhy. Hliník se využívá při výrobě řady produktů, včetně automobilů nebo chytrých telefonů.

Spojené státy zvažují zákaz dovozu hliníku z Ruska. Tento krok by výrazně otřásl světovými trhy. Hliník se využívá při výrobě řady produktů, včetně automobilů nebo chytrých telefonů. Zdroj: e15.cz

Americký prezident Joe Biden až dosud se zařazením hliníku na seznam sankciovaných položek váhal.
Ministři Evropské unie se shodli na společných nákupech zemního plynu. Na snímku německý ministr pro hospodářství Robert Habeck (vlevo) a český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Německo spadne příští rok do hospodářské recese, připustila tamní vláda.
Evropská komise doporučila udělení kandidátského statusu pro vstup do EU Bosně a Hercegovině.
Muskova SpaceX vezme turisty na let kolem Měsíce.
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 286. den roku, svátek má Renáta, před 27 lety uvedla společnost Microsoft na trh operační systém Windows 95. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Bílý dům chce embargo na hliník z Ruska

Vláda amerického prezidenta Joe Bidena podle agentury Bloomberg zvažuje, že zakáže dovoz ruského hliníku. Ve hře jsou tři možnosti. Buď úplný zákaz importu, razantní zvýšení cel, nebo uvalení sankcí na ruskou společnost Rusal, která se těžbou a výrobou tohoto kovu zabývá. Američané se až dosud zdráhali zařadit hliník mezi sankciované položky, protože se jedná o klíčový prvek při výrobě mnoha produktů, od automobilů až po chytré telefony. Tento krok tím pádem bude mít obrovský dopad na globální trhy.    

Ministři EU chystají společné nákupy plynu

Mezi ministry Evropské unie panuje všeobecná shoda začít se společnými nákupy zemního plynu, a to ještě před létem roku 2023. Chtějí také posilovat solidaritu a energetické úspory. Politici se zároveň shodli na tom, že je nutné zabránit dopadu ceny plynu na ceny elektřiny. Po neformálním zasedání unijních ministrů energetiky v Praze to řekl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). 

Německá ekonomika spadne příští rok do recese

Ekonomický růst v Německu letos výrazně zpomalí a dosáhne pouze 1,4 procenta. V roce 2023 pak dokonce o 0,4 procenta poklesne. Příčinou je současná energetická krize, vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu. Ve středu to oznámil německý ministr pro hospodářství Robert Habeck. Vysoká inflace podle něj v příštím roce klesne jen nepatrně, z osmi na sedm procent. 

Kandidátský status pro Bosnu a Hercegovinu

Evropská komise ve středu doporučila udělení statusu kandidátské země pro vstup do Evropské unie Bosně a Hercegovině. Podmínila jej však tím, že balkánský stát bude pokračovat v provádění reforem. Bosna a Hercegovina, která se potýká s řadou vnitřních problémů, patří k nejdéle čekajícím zemím na vstup do EU. Usiluje o něj téměř dvacet let.  

Muskova vesmírná cestovní kancelář startuje motory

Americká kosmická společnost SpaceX Elona Muska vezme poprvé v historii turisty na let kolem Měsíce. Cesty se zúčastní americký podnikatel Dennis Tito, jeho manželka Akiko a deset dalších pasažérů. Jejich identitu, stejně jako výši částky, kterou turisté za unikátní výlet zaplatili, SpaceX prozatím tají. Není ani jasné, kdy přesně se let uskuteční, společnost ještě musí provést sérii bezpečnostních zkoušek.    

Stane se dnes

  • Německý parlament se bude věnovat návrhu konzervativní opozice na zpřísnění migrační politiky, jehož součástí je i možnost zavedení stálých kontrol na hranicích s Českou republikou.
  • Proběhne jednání ministrů spravedlnosti Evropské unie, které povede český ministr Pavel Blažek (ODS). Hlavními tématy budou další spolupráce při možném postihování válečných zločinů na Ukrajině či fungování evropské prokuratury.
  • V Kazachstánu se koná summit regionálních organizací, kterého se zúčastní ruský prezident Vladimir Putin. Má se na něm setkat se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoğanem či s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním.
  • Světový fond na ochranu přírody zveřejní svou výroční zprávu Living Planet o stavu planety Země.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí americké aerolinky Delta Air Lines.
  • Spojené státy budou informovat o zářijovém vývoji inflace v zemi. Ekonomové očekávají její pokles.