Srbský prezident řekl, že usiluje o kompromis s Kosovem

Srbský prezident Aleksandar Vučić v Kosovské Mitrovici

Srbský prezident Aleksandar Vučić v Kosovské Mitrovici Zdroj: ČTK

Srbský prezident Aleksandar Vučić v Kosovské Mitrovici řekl, že je otevřen kompromisu s představiteli Kosova, který by oběma zemím pomohl na cestě k členství v EU. Informovala o tom agentura Reuters.

Víkendová cesta hlavy srbského státu do Kosova a případná diskuse o uzavření dohody o výměně území mezi Kosovem a Srbskem se v pátek ocitly v ohrožení po krachu schůzky Vučiče s kosovským prezidentem Hashimem Thaçim v Bruselu, kde měly obě hlavy státu společně poprvé jednat o případné výměně území. Vučić se s Thaçim odmítl přímo setkat s poukazem na podle Bělehradu neseriózní přístup a vyhrožování ze strany Prištiny.

Několik tisíc kosovských Srbů se shromáždilo v Srby kontrolované části severokosovského města Mitrovica, kde měl Vučić projev.

"Chceme být v EU, (kosovští) Albánci chtějí bezvízový styk s EU a aby to bylo možné, musíme žít spolu, musíme žít vedle sebe," řekl Vučić davu, který mával srbskými vlajkami.

"Přišel jsem vám říct, že v budoucnu dosáhneme s Albánci kompromisu, ale budeme pro to muset hodně obětovat," doplnil.

Srbsko a Kosovo se v roce 2013 zavázaly, že spolu budou pod záštitou EU jednat s cílem normalizovat vztahy.

Případná dohoda o výměně území by umožnila Srbsku udržet si kontrolu nad severními částmi Kosova, kde převážně žijí kosovští Srbové. Bělehrad by se na oplátku vzdal jihosrbské oblasti Preševského údolí s početným albánským obyvatelstvem. Tuto cestu naznačovali jak Vučić, tak Thaçi, byť velice opatrně a nepřímo s použitím termínů jako demarkace či korektura původní administrativní hranice mezi Srbskem a Kosovem.

"Zatím nemáme návrh řešení, nemáme k tomu ani blízko, poprvé ale víme, že spolu musíme mluvit a urovnat vztahy," řekl Vučić.

Předtím Vučić zrušil cestu do srbské osady Banje poté, co asi 200 kosovských válečných veteránů zablokovalo bagry a nákladními auty silnici a někteří zapalovali dřevo a pneumatiky. "Vučić se musí omluvit za spáchané zločiny a masakry po celém Kosovu," hlásal jeden z transparentů na zablokované cestě. "Vučić neprojde," ujišťoval další.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku před deseti lety. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije srbská menšina. Kosovo jako nezávislý stát nicméně uznalo více než 100 zemí včetně Česka.

Normalizace vztahů mezi Kosovem a Srbskem je důležitým předpokladem pro členství obou států v Evropské unii.