Státní zaměstnanci obsadili britská města

Protestující s tričkem parodujícím ministerského předsedu Davida Camerona.

Protestující s tričkem parodujícím ministerského předsedu Davida Camerona. Zdroj: CTK/PA

Dnešní stávka je zatím největším protestem proti současné britské vládě.
Odbory během odpoledne očekávají 750 tisíc účastníků.
"Býval jsem mnohem větší. Ale škrty narušily můj růst."
Londýnská policie prověřuje podezřelého muže.
Protesty zasáhly i Newcastle.
5
Fotogalerie
Do ulic Londýna a dalších měst v Anglii a Walesu vyšly statisíce pracovníků ve veřejném sektoru, aby tak protestovaly proti plánovanému snížení důchodů. Je to zatím největší protest proti reformám současné koalice konzervativců a liberálů.

Podle BBC dnes zůstalo zavřeno přes 40 procent státních škol v Anglii a Walesu, do stávky se zapojili učitelé ze třech odborových svazů. K učitelům se přidali civilní zaměstnanci policie, vládní úředníci, zaměstnanci imigračních úřadů a celníci. Odbory očekávají, že odpoledních pochodů městy se celkem zúčastní 750 tisíc lidí.

Vláda tvrdí, že chystané změny v důchodovém systému jsou „spravedlivé vůči daňovým poplatníkům“. Kabinet také stále jedná s ostatními odbory. Stávku odsoudil i šéf opozičních labouristů Ed Miliband, zároveň ale obvinil ministerského předsedu Davida Camerona, že jednání s odbory nezvládl.

Stávka celních zaměstnanců postihla i londýnské letiště Gatwick, kde cestující čekají na odbavení o několik minut déle, než je obvyklé. Zbylá londýnská letiště žádné problémy nehlásí. Podle britské celní správy se mohou vyskytnout zpoždění na příletech do země, odletů by se stávka dotknout neměla.

Kromě důchodových změn protestují státní zaměstnanci i proti plánovanému propouštění svých 300 tisíc kolegů do roku 2015 a zmražení platů. Vláda argumentuje tím, že důchody jsou u státních zaměstnanců vyšší než v soukromém sektoru. Odbory oponují, státní pracovníci podle nich mají obvykle mnohem nižší platy.

„Břemeno snižování deficitu mají nést miliony státních zaměstnanců s průměrnými a nízkými platy, kteří krach nezpůsobili,“ řekl během demonstrace šéf Odborového kongresu Brendan Barber, poukazující na hospodářskou krizi, kterou podle něj vyvolaly banky svým nezodpovědným chováním.

Generální tajemník odborového svazu PCS Mark Serwotka varoval, že pokud vláda od reformy neustoupí, na podzim budou následovat další stávky, kterých by se mohly účastnit až čtyři miliony lidí.