Státy u Baltského moře děsí tajemná ponorka

ponorka

ponorka

Švédský hon na záhadnou ponorku vnesl do Baltského moře atmosféru studené války. Premiér Stefan Löfven zdůraznil, že zem musí vynaložit více peněz na obranu. Znepokojené jsou i další státy. Lotyšsko a Estonsko varovaly, že kauza může změnit poměry v oblasti. Podobně hovoří i experti. „Tento druh incidentu prohlubuje pocit nejistoty nejen ve Švédsku, ale i ve zbytku regionu,“ řekla Reuters Anna Wieslanderová ze Švédského ústavu mezinárodních vztahů.

Švédská armáda se pátý den pátrání po plavidle soustředila hlavně na zátoku nedaleko Stockholmu. Akce mezi nepřehlednými ostrůvky se účastní korvety, minolovky, helikoptéry a asi dvě stovky personálu. Vzdušný prostor nad souostrovím zůstával uzavřen.

Na základě svědectví a záběrů civilistů i zachyceného šifrovaného vysílání na tísňové frekvenci do Kaliningradu se od pátku spekuluje o tom, že v oblasti šér mohla uvíznout porouchaná ruská ponorka. Dohady umocnila i několikadenní přítomnost ruského tankeru v oblasti. Moskva však nařčení popírá a tvrdí, že Švédové by se měli na záhadný objekt zeptat v Nizozemsku.

K obviňování Moskvy přispěly i zkušenosti okolních zemí. Finsko si stěžovalo, že Rusové v posledních měsících narušili jeho vzdušený prostor a šikanovali jeho loď v mezinárodních vodách. „Situace v Baltském moři je mnohem napjatější než v předchozích letech,“ připustil v televizi i estonský ministr zahraničí Urmas Paet.

Už delší dobu se přitom hovoří o špatné obranyschopnosti Švédska, ukrajinský konflikt učinil problém ještě naléhavějším. „Potřebujeme zvýšit kapacitu, což znamená dát na obranu více peněz,“ řekl Löfven během včerejší návštěvy Estonska. Zem v současnosti na armádu vynakládá 1,2 procenta HDP, čímž nijak nevyčnívá mezi ostatními státy regionu. Kupříkladu Norsko, které je členem NATO, loni na obranu vydalo 1,4 procenta HDP.