Stiglitz, Krugman a další. Ekonomové mají pochyby o rekordní vládní pomoci proti koronaviru

Joseph Stiglitz.

Joseph Stiglitz. Zdroj: profimedia.cz

Posádka na palubě USNS Comfort. Lodi, která kotví u New Yorku a začala sloužit jako provizorní nemocnice pro koronavirové pacienty.
Americký stát New York hlásí již přes 100 tisíc nakažených.
Americký prezident Donald Trump.
Paul Krugman.
5
Fotogalerie

Obrovská injekce vlády USA ekonomice nemusí přinést dostatečný efekt, varuje laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Pomoc vytvoří fiskální časovanou bombu, kterou všichni ignorují, upozorňuje další nobelista Paul Krugman. Přesto je ale i podle něj pomoc jako taková nedostatečná. A jiný než tento neokeynesiánský diskurz jakoby ve Spojených státech zmizel úplně. 

Přední američtí ekonomové mají v těchto dnech téma k diskuzi jasné. Prezident Donald Trump protáhl legislativním procesem a do praxe postupně uvede rekordní záchranný balíček přesahující finanční pomoc americké ekonomice po 11. září 2001 nebo náklady na použité nástroje fiskální i monetární politiky po finanční krizi před víc jak deseti lety.

Koronavirový stimulační balíček má cenovku dva biliony dolarů, v přepočtu 50 bilionů korun, což je pro představu ekvivalent víc jak třicetinásobku ročního rozpočtu Česka. Trumpova opatření počítají s vyššími sociálními podporami, fondem pro půjčky malým a středním firmám nebo s přímou podporou 1200 dolarů pro každého Američana.

Dřív jsme pomohli bankám, teď musí pomoct ony

Podle Josepha Stiglitze, který je považován za neokenesiánce a kritika neoliberálního ekonomického proudu, sice tento způsob vypořádávání se s krizí může rychle zafungovat, Spojené státy by ale neměly počítat s robustním oživením a návratem k normálu jen tak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!