Stopka pro Obamu. Kongres patří republikánům

Republikán Cory Gardner (na snímku se svou ženou Jaime) míří do Senátu za Colorado

Republikán Cory Gardner (na snímku se svou ženou Jaime) míří do Senátu za Colorado Zdroj: CTK

Republikán David Perdue míří do Senátu za stát Georgia
Jeanne Shaheenová obhájila senátorské křeslo v New Hampshiru za demokraty.
Republikán Mike Rounds vybojoval senátorský post v Jižní Dakotě
Demokrat Al Franken má jisté křeslo Senátora za Minnesotu
Republikán Rick Snyder obhájil post guvernéra státu Michigan
7
Fotogalerie
Americkou politickou scénu čekají nejméně dva roky kompromisů. Republikáni po úterním hlasování ovládli Senát a spolu s většinou ve Sněmovně reprezentantů posílili opozici vůči administrativě demokratů prezidenta Baracka Obamy. Vítězové voleb mluví o stopce vystavené Obamově politice. Republikánská strana navíc výrazně uspěla i ve volbách guvernérů.

Volební místnosti se uzavřely v sedm hodin ráno našeho času. Už dříve ale bylo jasné, že republikáni získali v Senátu pohodlnou většinu 52 křesel. Republikáni zvítězili například v Montaně, Arkansasu, Coloradu, Jižní Dakotě, Iowa nebo Západní Virginii. Demokraté pro změnu uhájili mandáty v Michiganu, Delaware, Illinois a v Rhode Islandu.

„Republikáni dostali příležitost, aby zemi vedli lepším směrem,“ řekl šéf republikánů Reince Priebus s tím, že Američané „vyslovili republikánům důvěru“. „Republikánská Sněmovna reprezentantů i republikánský Senát jsou připraveni vyslyšet americký národ. A my doufáme, že Obama učiní to samé,“ sdělil také.

Republikáni se k moci v Senátu vrací po dlouhých osmi letech. Pro demokraty to mimo jiné znamená, že ke každé změně v administrativě Obamy bude potřeba získat republikánský souhlas.

Bílý dům: Nešlo o referendum

Řada amerických médií informuje, že výsledek voleb ukázal nespokojenost Američanů s Obamovou politikou. Bílý dům ještě před uzavřením volebních místností ale uvedl, že volby nejsou referendem o politických opatřeních jeho šéfa. „Velká většina voličů po celé zemi se v těchto volbách rozhoduje na základě samotných kandidátů, a nikoli prezidenta Obamy,“ sdělil v průběhu volebního dne podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Republikáni před volbami slíbili, že podpoří tvorbu pracovních míst, zvýší energetické kapacity země a sníží státní výdaje.

Republikáni zaznamenali velký úspěch i ve volbách guvernérů

Američané během volebního úterý vybírali vedle nových zákonodárců také guvernéry ve 36 amerických státech a třech teritoriích. Vítězství hlásí republikáni z Texasu, Floridy či Michiganu a demokraté z New Yorku a Pensylvánie.

Začíná politika kompromisů
Demokraté prezidenta Baracka Obamy utrpěli v kongresových volbách těžkou porážku, v Kongresu přišli o zbývající moc. Washington nyní čekají nové mocenské poměry, které podle agentury DPA mohou vést od naprostého zablokování Obamy až po období kompromisů.
Co se při kongresových volbách stalo?

Přesně to, co předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Republikáni v Senátu opět získali většinu a zároveň zůstali nejsilnější stranou ve Sněmovně reprezentantů. Napříště tak budou mít konzervativci po osmi letech opět pod kontrolou obě parlamentní komory. Pro demokraty prezidenta Baracka Obamy je to debakl.
Došlo na překvapení?

Sotva. Demokraté měli špatné vyhlídky i ve státech, které jsou za jiných okolností považovány za jejich bašty. Druhé kolo senátních voleb se bude muset 6. prosince uskutečnit v Luisianě, neboť v tomto jižanském státě nikdo nezískal požadovaných více než 50 procent hlasů.
Co ke ztrátám demokratů vedlo?

Při kongresových volbách uprostřed prezidentského funkčního období předkládají voliči vládní straně často účty. Obdobně tomu bylo i za prezidentů George Bushe či Billa Clintona. Obama je v současné době mezi Američany značně nepopulární a mnoho lidí už nevěří tomu, že my mohl něco změnit.
Co přesně výsledek znamená?

Demokratická strana prezidenta Baracka Obamy již nemá v Kongresu žádné slovo. Prosazovat zákony v parlamentu jsou nyní schopni jen republikáni. Pro prezidenta to znamená, že musí přistoupit na kompromisní politiku, jinak se nevyhne naprosté blokádě.
Nečelil již dříve politickému patu?

V zásadě ano. Protože republikáni od roku 2010 ovládali Sněmovnu reprezentantů, mohli veškeré snažení demokratů blokovat. Demokratická většina v Senátu, o kterou nyní přišel, ale Obamovi umožňovala manévrovat.
Co se nyní změní?

Senát je odpovědný za jmenování předních představitelů země. Pokud Obama bude chtít jmenovat ministra, federálního soudce či velvyslance, musí to potvrdit horní komora, takže nyní republikány již neobejde. První zatěžkávací zkouška přijde brzy, neboť prezident musí navrhnout nástupce ministra spravedlnosti Erica Holdera.
Bude to mít i zahraničněpolitické následky?

Ne přímé, neboť zahraniční a obranná politika je doménou Bílého domu. I tak ale pro prezidenta nebude vyjednávání v parlamentu lehké, neboť například zahraniční dohody a smlouvy musí Kongres potvrdit. Také válku může oficiálně vyhlásit pouze Kongres. Republikáni ovládnou také vlivné parlamentní výbory.
Mají tedy republikáni volné pole působnosti?

Tak jednoduché to není. Zaprvé demokraté mají stále ve 100členném Senátu více než 40 křesel. Podle jednacího řádu je ke schválení zákonů nutných souhlas 60 senátorů. A za další, Obama může na každý výpad Kongresu odpovědět vetem. Otázkou ale je, zda chce na poslední dva roky svého druhého funkčního období uváznout v patu. Obama by se také mohl pokusit vládnout pomocí exekutivních nařízení, které ale nemají závaznost zákonů.