Stopka pro odpůrce očkování. Facebook by měl mazat jejich příspěvky, říká britský ministr

očkování

očkování Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Sociálním sítím ve Velké Británii možná přibude nová povinnost. Tamní ministr zdravotnictví Matt Hanock chce totiž navrhnout, aby internetové platformy jako Facebook nebo Instagram bojovaly proti mýtům týkajících se očkování, konkrétně pak vakcíny MMR. Ta má zabránit šíření spalniček, příušnic a zarděnek.

Ministr o chystaných krocích hovořil v pořadu BBC, konkrétně by chtěl šíření podobných zavádějících a nepravdivých informací postavit mimo zákon. „Chci, aby sociální sítě dělaly mnohem, mnohem více, podobné příspěvky jsou totiž skutečně devastující,“ uvedl ve vysílání Hanock, podle kterého by měly sociální sítě v souladu se zákonem závadné příspěvky mazat.

Hamock narážel na oznámení z posledních dní, kdy se obě sociální sítě proti očkovacím mýtům jasně postavily. Facebook například oznámil, že nebude přijímat žádnou reklamu s protiočkovacími tématy. Zástupci Instagramu zase uvedli, že chtějí blokovat jakékoliv hashtagy, které bojují proti očkování. Právě tímto způsobem odpůrci očkování své příspěvky označují, aby se mohly dostat lépe mezi ostatní uživatele.

Právě negativní kampaň vůči očkování měla být podle Hanocka jednou z příčin poklesu proočkovaných Britů. V minulém roce na ostrově zaznamenali více než trojnásobný nárůst pacientů se spalničkami, prudký nárůst zaznamenala i Evropa. Zatímco v roce 2016 spalničkami onemocnělo asi pět tisíc lidí, o dva roky později to bylo přes 82 tisíce lidí.

Bojovníci proti očkování se obávají především vedlejších účinků, například autismu. Podle lékařů se však jedná o naprosto ojedinělé případy.