Stoupající hladina moří pohltila první Šalamounovy ostrovy

Růst hladiny moří znásobuje účinky bouří na Šalamounových ostrovech

Růst hladiny moří znásobuje účinky bouří na Šalamounových ostrovech Zdroj: Rob Maccoll, Flickr.com (CC BY 2.0)

Pod hladinou moře zmizelo pět neobydlených Šalamounových ostrovů a další pevnina v souostroví je v ohrožení. Zdokumentovala to studie australských vědců zveřejněné v magazínu Environmental Research Letters. Jde o první zaznamenaný případ fatálních dopadů globálních změn klimatu na nízko položené ostrovy.

Hladina moře okolo Šalamounových ostrovů roste téměř třikrát rychleji, než kolik činí celosvětový průměr. Od roku 1993 se zvedá o sedm až deset milimetrů ročně. Podobná situace panuje na celém západě Tichého oceánu, upozorňují autoři studie. Rostoucí hladiny moří již donutily místní obyvatele, aby se na ostrovech, které to umožňují, přestěhovali do vyšších poloh.

Předchozí výzkumy připisovaly mizení tichomořských ostrovů kombinaci více vlivů, především extrémních výkyvů počasí, důsledků lidské činnosti na pobřeží a také dlouhodobého růst mořské hladiny.

Vesnice mizí

Australský tým se proto rozhodl zaměřit na neobydlené ostrovy, aby vliv lidské činnosti vyloučil. Ve výsledku tak potvrdil, že růst hladiny moří je přímou příčinou mizení ostrovů.

Dalších šest Šalamounových ostrovů bylo zasaženo rozsáhlou erozí. „Tempo ustupování pobřeží je podstatně vyšší v oblastech vystavených silným vlnám,“ uvádí studie. „Ustupování pobřeží ve dvou oblastech zničilo vesnice, které existovaly nejméně od roku 1935,“ dodává s tím, že vláda vesničanům neposkytuje žádnou podporu.

Místní úřady už předloni kvůli hrozbě zatopením rozhodly o přestěhování města Choiseul na ostrově Taro. To leží v průměru dva metry nad hladinou moře a pravidelné bouře páchají stále větší škody. Zhruba tisíc obyvatel má být přesídleno na bezpečnější místo.

Ostrovy nerostou dost rychle

Vědci také vyvrátili dřívější výzkumy uvádějící, že ostrovy stoupání hladiny moře vyrovnávají svým přirozeným růstem. Toto tvrzení platí jen v oblastech, kde se moře zvedá pomaleji než v okolí Šalamounových ostrovů. V dalších desetiletích lze přitom zrychlený růst hladiny moří čekat i jinde. „Současnou situaci na Šalamounových ostrovech tam můžeme vnímat jako náhled na budoucí dopady zrychleného růstu hladiny moří,“ uzavírá studie.

Skupina nízko položených zemí včetně řady ostrovních států na loňském klimatickém summitu v Paříži požadovala, aby se světové země zavázaly k omezení růstu globálních teplot o 1,5 stupně Celsia. Aliance malých ostrovních států, k níž se připojily další země, se svým návrhem neuspěla.

Šalamounovy ostrovy