Strašení Ruskem v Moldavsku nezabírá. Favorit voleb preferuje Putinovu celní unii před EU

Igor Dodon

Igor Dodon Zdroj: reuters

Moldávie
Hranice Podněstří a Moldávie
Tiraspol, Podněstří
Kišiněv
Moldavsko
12
Fotogalerie

Nejchudší země evropského kontinentu možná ukončí své směřování k členství v EU. Největší šance na zvolení v moldavských prezidentských volbách na konci října přisuzují průzkumy socialistickému kandidátovi Igoru Dodonovi, který chce vyhlásit referendum o pozastavení platné asociační dohody své země s Evropskou unií. Jeho strana, v současnosti v opozici, by raději usilovala o vstup do Eurasijské celní unie, jíž dominuje Rusko.

Naopak prozápadní kandidáti před příklonem k Moskvě varují, jejich důvěryhodnost ovšem značně podkopal loňský skandál spojený s vytunelováním tří největších bank v zemi. Zmizelo z nich v přepočtu téměř 25 miliard korun. Částka představuje zhruba osminu hrubého domácího produktu země. Ztráta způsobila prudký pokles kurzu měny, zvýšila inflaci a zhoršila životní úroveň zhruba 3,5 milionu obyvatel země, kde průměrná rodina nemůže počítat s měsíčním příjmem vyšším než v přepočtu 7,5 tisíce korun.

 „Volby proběhnou  ve stínu velmi nízké důvěry v současnou proevropskou vládu a nastolenou cestu evropské integrace,“ říká v rozhovoru pro agenturu Reuters Dodon, 41letý bývalý ministr hospodářství. Podle něj Západ přivíral oči nad zkorumpovanou státní správou v Moldavsku.

Agentura Reuters připomíná, že někteří členové současného vládního kabinetu včetně premiéra Pavla Filipa seděli i v předchozích dvou vládách, které poskytly vytunelovaným finančním domům bankovní záruky. Voliči proto mají tendenci dívat se na směřování Moldavska do EU, jehož může být podpis asociační dohody předstupněm, jen jako na další způsob, jak se mohou politici obohatit na úkor občanů, uvádí Sergiu Tofilat z neziskové organizace zaměřené na odhalování korupce v energetickém sektoru.

Jeho slovům přidává na závažnosti diplomat členského státu EU. Ten pod podmínkou anonymity pro Reuters uvedl, že naznačené štěpení na prozápadní a proruské síly v moldavské politice je „umělé, pomíjivé a zneužívané oběma stranami,“ řekl diplomat. „Strašení Ruskem využívají politici k tomu, aby si řekli o přístup k penězům z EU,“ doplnil.

Zmíněné geopolitické soupeření mezi EU a Ruskem dokonce podle nejpravděpodobnějšího vítěze voleb Igora Dodona jeho zemi přímo ekonomicky poškozuje.

Rétorické cvičení

Na podpis dohody o přidružení Moldavska do EU totiž Rusko zareagovalo zákazem dovozu zemědělských produktů z tohoto státu. Export jablek a vína jsou přitom pro Moldavany nejvýznamnějším zdrojem příjmů, uvádí Reuters.

„My jsme ti, kdo na spory Moskvy s EU doplácí. Ztratili jsme přístup na ruský trh, zatímco vývoz do EU nijak nevzrostl,“ doplnil Dodon. Diplomatický zdroj agentury Reuters přesto označuje Dodonovu proruskou rétoriku, jež slibuje i větší autonomii separatistickému Podněstří, převážně za účelovou a sloužící k vymezení se vůči stávající garnituře. Sám politik měl prý diplomatům sdělit, že jeho strana podepsanou asociační smlouvu nezruší.