Středoasijský Tádžikistán postihlo silné zemětřesení

Tádžikistán

Tádžikistán Zdroj: Profimedia.cz

Zemětřesení o síle 7,2 stupně dnes postihlo středoasijský Tádžikistán. Oznámila to americká geologická služba USGS. Otřesy, které si vyžádaly nejméně jednu oběť, byly cítit i v sousedním Pákistánu a v indické metropoli Dillí.

Podle středoasijské agentury CA News se epicentrum zemětřesení nacházelo asi 370 kilometrů východně od tádžické metropole Dušanbe. Nejbližší osídlenou oblastí je okolí města Murgháb, které leží nedaleko tádžicko-čínských hranic. Ve městě bylo údajně poškozeno několik budov, škody se upřesňují.

U východotádžického města Chorog otřesy narušily skalní masiv nad silnicí vedoucí do hlavního města. Hromady kamení zasáhly tři projíždějící automobily, v nichž zemřel nejméně jeden člověk, oznámila tádžická agentura Avesta.

Zemětřesení o síle přesahující pět stupňů dnes ohlásil i sousední Kyrgyzstán, slabší otřesy zaznamenali také obyvatelé kazašské metropole Astany. Z žádného z těchto míst zatím nepřišly zprávy o škodách či obětech.

Podle tádžického tisku byla nejsilnějšími otřesy postižena řídce osídlená oblast kolem vysokohorského pamírského jezera Sarez, které samo vzniklo při velkém zemětřesení v roce 1911.

V důsledku obřích sesuvů půdy tehdy vznikla půl kilometru vysoká přírodní hráz, která přehradila tok vysokohorských řek. Pokud by se v důsledku zemětřesení tato hráz protrhla, hrozí podle agentury CA News ničivé záplavy až v nížinách středoasijské řeky Amudarji, kde žije kolem šesti milionů lidí.

Tádžikistán: království panenské přírody

Ilona Švihlíková: Euroasijská unie jako nová hrozba?