Středoevropská premiéra: Maďarsko vydá dluhopisy v jüanech

Budapešť

Budapešť Zdroj: Pixabay.com

Maďarsko pověřilo čínský finanční ústav Bank of China, aby připravil emisi maďarských státních dluhopisů denominovaných v čínských jüanech. Oznámila to dnes maďarská vládní agentura pro správu dluhu (AKK). Dodala, že podoba této emise, která bude první svého druhu ve střední Evropě, bude záviset na situaci na trhu.

Maďarská vláda ohlásila záměr vydat dluhopisy v jüanech již loni v listopadu. „Maďarsko se stane prvním státem ve střední a východní Evropě, který vydá dluhopisy v čínských jüanech,“ uvedlo tehdy maďarské ministerstvo hospodářství. Budapešť doufá, že se jí tak podaří vzbudit větší zájem mezi asijskými investory.

Vláda premiéra Viktora Orbána se v posledních letech snaží vybudovat užší ekonomické vztahy s Čínou, což zahrnuje například společné projekty ve finančním sektoru a infrastruktuře.

Ghgb10yr

Maďarsko si předběžně naplánovalo, že v letošním roce vydá státní dluhopisy v zahraničních měnách v hodnotě miliardy eur (27 miliard krun). Maďarská vláda nevyužila mezinárodní dluhopisové trhy od roku 2014, protože potřebné finanční prostředky získávala vydáváním cenných papírů v domácí měně, napsala agentura Reuters.

O možnosti emise dluhopisů v jüanech již s čínskými bankami jednalo také Polsko. Tamní ministerstvo financí minulý měsíc uvedlo, že o dalším postupu rozhodne po dubnovém setkání s čínskými finančním regulátory.