Studie: Globální dominance USA bude klesat, vůdčí roli si ale udrží

USA (profimedia.cz)

USA (profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

I když se Čína do roku 2030 stane největší ekonomikou světa, USA si podrží pozici hlavního globálního hybatele. Vyplývá to ze studie Globální trendy 2030, kterou každých pět let sestavují americké zpravodajské služby. Zpráva také předpovídá, že do konce druhé dekády budou Spojené státy energeticky nezávislé, islamistický terorismus sám sebe vyčerpá a vzroste naopak riziko kyberútoků.

„Spektakulární růst asijských ekonomik dramaticky mění americký vliv,“ poznamenal předseda americké Národní zpravodajské rady Christopher Kojm. Nicméně je podle něj pravděpodobné, že si USA podrží status supervelmoci, protože zůstávají jediným státem schopným dávat dohromady mezinárodní koalice a mobilizovat země v boji s globálními výzvami.

Vliv Evropy, Japonska a Ruska bude podle studie dál relativně klesat. Ekonomická a vojenská moc Asie poroste daleko rychleji než ve zbytku světa. „Čína na světové úrovni ale nenahradí Spojené státy,“ řekl hlavní autor zprávy Mathew Burrows. „Být největší ekonomickou mocností je důležité, ale největší ekonomika není vždy supervelmocí,“ dodal Burrows. Čína se podle něj bude čím dál víc potýkat s vlastními problémy – konkrétně třeba se stárnutím populace, kvalitou životního prostředí nebo růstem regionální opozice.

Aktuální zpráva je z amerického pohledu méně pesimistická než ta, kterou zpravodajci vydali před pěti lety. Tehdy se USA zmítaly ve finanční krizi a studie očekávala velký propad amerického vlivu.

Islamistický terorismus ztratí veřejnou podporu

Analýza také předpovídá, že do roku 2030 pravděpodobně skončí vlna islamistického terorismu – protože „sama sebe vyčerpá“ a nebude za sebou mít podporu veřejnosti v muslimských zemích. Rozšiřovat se ale pravděpodobně budou hrozby spojené s kyberkriminalitou a v kyberprostoru se budou možná chtít uchytit právě i teroristé.

Zpráva také zmiňuje, že se může významně změnit role USA v rámci energetického trhu. „V příštích desetiletích budou mít USA díky břidlicovému plynu dostatek přírodního plynu, aby pokryly domácí spotřebu a mohly ho i vyvážet,“ uvádí analýza. Pokud USA posílí také těžbu ropy v obtížněji přístupných nalezištích, může to oslabit pozici OPEC a zamávat se světovými cenami ropy.

Na poli průmyslu pak zřejmě dojde k výrazným změnám kvůli vývoji technologií. Posílí automatizace a využití robotů, velký rozmach by mohl čekat výrobu systémem prostorového 3D tisku. To zřejmě povede k dalšímu omezování dělnických prací v rozvinutých zemích.