Superbouře Sandy ochromila energetický průmysl na východě USA

Statisíce lidí jsou v New Yorku bez elektřiny

Statisíce lidí jsou v New Yorku bez elektřiny Zdroj: CTK/AP

Úder superbouře Sandy na východním pobřeží Spojených států ochromil dodávky energie a vyřadil z provozu velkou část rafinerií a rozvodné sítě. Americké petrochemické firmy se chystají sčítat škody způsobené živlem a doufají, že se budou moci brzy vrátit do plného provozu. Tři ze šesti klíčových rafinerií v oblasti, včetně dvou největších, podle agentury Reuters kvůli bouři zcela přerušily provoz, dvě další ho výrazně omezily.

Mimo provoz byly také hlavní přístavy, které zásobují oblast přibližně milionem barelů paliv denně. Nefungovala ani severní větev rozvodné sítě Colonial Pipeline, která pokrývá 15 procent spotřeby benzinu, nafty a ostatních paliv na východním pobřeží.

Firmy jako Phillips 66 a PFB Energy čekají na pokles rychlosti větru, která v současnosti dosahuje na 130 kilometrů za hodinu, aby mohly začít sčítat škody na svých provozech a rozhodnout o jejich plném obnovení.

Na trzích se již v důsledku ochromení energetických společnsotí o něco zvýšily ceny paliv. Pokud však škody nebudou velké, ceny by podle analytiků oslovených Reutersnich měly opět klesnout.

Firmy na východním pobřeží jsou lépe chráněny před následky záplav než v jiných oblastech USA. Největším problémem tak podle expertů nemusejí být rozsáhlé škody, ale samotné opětovné uvedení všech závodů a rozvodné sítě do provozu.

Počet obětí stoupá - zahynulo již 16 lidí

Bouře, která na mnoha místech způsobila záplavy, přerušila dodávky elektřiny pro více než šest milionů lidí a zkomplikovala dopravu, po sobě nechala již nejméně 16 mrtvých. Více než 60 lidí předtím bouře zabila v Karibiku. Deset amerických států vyhlásilo stav nouze, asi milionu obyvatel úřady nařídily opustit domovy.

Rozsáhlé škody živel způsobil ve velkých městech na východním pobřeží, zejména v New Yorku. Velké části jižního Manhattanu se ocitly ve tmě, voda zaplavila tunely, hlavní silnice, stanice metra a elektrické systémy, které napájejí burzu na Wall Street.

Obyvatele centra New Yorku v noci děsily exploze transformátorů způsobené postupující vodou. Bez proudu je nyní ve městě odhadem 670 tisíc domácností. Některé místní nemocnice musely kvůli výpadkům proudu evakuovat stovky pacientů. Uzavřen byl tunel Holland spojující Manhattan pod řekou Hudson s New Jersey, doprava se zastavila i na hlavních mostech přes East River. Newyorské sídlo OSN, stojící na pravém břehu řeky, dnes zrušilo veškerý diplomatický program.

Podle hasičských zpráv publikovaných na Twitteru zachvátil rozsáhlý požár čtvrť rodinných domků v pobřežní části newyorské čtvrti Queens zvané Breezy Point. V plamenech je údajně až padesát domů. Záchranářům se zatím nepodařilo oheň zvládnout, protože celá oblast je pod vodou.

Burza na Wall Street, která má své sídlo na jihu Manhattanu, nefunguje kvůli počasí už druhým dnem, což se naposledy stalo při větrné smršti v roce 1888.

Voda, která ve čtvrti Battery Park na jihu Manhattanu vystoupala do rekordní výšky přes čtyři metry, ale začala už postupně opadat. Ulice jinak pulzujícího města se vyprázdnily, většina obchodů a restaurací zůstala uzavřená. Pod vodou se ocitla velká část jižního Manhattanu, kde se celé čtvrti ponořily do tmy.

„Věděli jsme, že to bude nebezpečná bouře, a naše obavy se potvrdily. Je to bouře, kterou člověk prožije jednou za život,“ komentoval situaci newyorský starosta Michael Bloomberg.

V hráčském středisku Atlantic City v New Jersey, které přijalo jako první nápor zuřivého živlu, voda odnesla část populární dřevěné rampy pro pěší, která lemuje místní pobřeží. Podle informací na sociálních sítích je bez elektřiny asi čtvrtina obyvatel státu New Jersey.

Meteorologové varují, že kritické situace nyní může bouře vytvořit v horách Západní Virginie, kde má napadnout až metr sněhu, ale i v Chicagu, které leží na březích jezera Michigan. Podle varovných zpráv synoptiků tu mohou vlny dosahovat až šestimetrové výše.

O celkových škodách je podle pojišťovacích analytiků předčasné hovořit, protože jejich rozsah bude zřejmý až po rozednění. Odhady se pohybují mezi deseti a dvaceti miliardami dolarů.