Švédský vstup do NATO se přiblížil. Erdogan pošle žádost do parlamentu

Jednání ve Vilniusu předs summitem NATO: Šéf NATO Stoltenberg, turecký prezident Erdogan a švédský. premiér Ulf Kristersson

Jednání ve Vilniusu předs summitem NATO: Šéf NATO Stoltenberg, turecký prezident Erdogan a švédský. premiér Ulf Kristersson Zdroj: Reuters

V předvečer zahájením summitu NATO v litevském Vilniusu došlo k průlomu v jednáních o vstupu Švédska do aliance. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pošle švédskou žádost k ratifikaci do parlamentu.

Řekl to šéf NATO Jens Stoltenberg poté, co dnes jednal s Erdoganem a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem. Stolnberg dodal, že jde o historický krok.

Aby se Švédsko definitivně stalo členem aliance, musí s tím kromě Turecko souhlasit také Maďarsko.

Turecko několik měsíců odmítalo schválit švédskou žádost. Dosud Erdogan a další turečtí představitelé tvrdili, že neprošla ratifikací kvůli nedostatečnému postupu Stockholmu v boji proti organizacím, které turecké úřady označují za teroristické, a také proti jejich sympatizantům, jako je například Strana kurdských pracujících (PKK) a milice YPG.  

Švédsko si léta zakládalo na neutralitě, kvůli letošní ruské invazi na Ukrajinu ale během pár měsíců svůj postoj přehodnotilo. Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová podepsala žádost své země o vstup do Severoatlantické aliance loni v květnu. Do NATO ze stejného důvodu letos v dubnu vstoupilo i sousední Finsko.

Invaze Ruska na Ukrajinu zcela změnila bezpečnostní situaci v Evropě. Na nové okolnosti zareagovaly také země NATO. Členské státy Severoatlantické aliance výrazně navýšily počet vojáků ve východní Evropě.

V reakci na ruský útok na Ukrajinu začalo NATO posilovat svoji vojenskou přítomnost ve východní Evropě. Severoatlantická aliance zde v uplynulých měsících zdvojnásobila počet vojáků.