Svět kritizuje Rusko a Čínu za veto rezoluce proti Sýrii

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Mezinárodní společenství o víkendu stupňovalo diplomatické aktivity proti krvavým zásahům syrského režimu prezidenta Bašára Asada vůči stoupencům opozice a protivládním demonstrantům. Přesto však Rada bezpečnosti OSN v sobotu neschválila rezoluci podporující plán arabských států na řešení krize, protože Rusko a Čína využily práva veta a usnesení zablokovaly. Zejména západní a četné arabské země obě velmoci za jejich postoj kritizují a přisuzují jim zodpovědnost za další krveprolití v Sýrii.

V noci před sobotním hlasováním v RB podle zpráv televizních stanic Al-Arabíja a Al-Džazíra syrské armádní jednotky bombardovaly několik čtvrtí ve městě Homs, kde bylo zabito přes 200, podle jiných zdrojů přes 300 lidí, a dalších 500 až 1300 lidí utrpělo zranění. V celé Sýrii pak bylo hlášeno dalších 200 mrtvých. Asadova vláda ovšem popřela, že by masakr, v němž zahynulo i množství žen a dětí, byl jejím dílem. Obvinila z něj ozbrojené skupiny podporující opozici. Navíc prý zprávy o údajně velkém počtu obětí měly ovlivnit právě hlasování v Radě bezpečnosti v New Yorku.

Rusko a Čína nakonec vetovaly rezoluci RB OSN, která podpořila plán Ligy arabských států (LAS) na řešení krize v Sýrii. LAS vyzývá k ukončení násilí, Asadově rezignaci a k politickým reformám. Rusko však označilo usnesení za nevyvážené a neodrážející realitu situace v Sýrii. Jako podmínku souhlasného hlasování požadovalo další změny v textu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov mimo jiné chtěl do dokumentu zahrnout odsouzení násilí syrských „ozbrojených skupin“ a naprosté vyloučení možnosti zahraniční intervence v Sýrii.

„Nemůžeme přistoupit na to, aby se dával na stejnou úroveň režim schopný zločinů proti lidskosti a jeho odpůrci, kteří často bojují neozbrojeni,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. „Toto veto paralyzuje mezinárodní společenství,“ řekl Juppé po hlasování RB OSN.

Clintonová je ruským postojem zklamaná

Ruským a čínským postojem zklamaná ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová na bezpečnostní konferenci v Mnichově jednoznačně vyloučila zahraniční vojenskou intervenci v Sýrii. Prohlásila však také, že s Ruskem není možné na rezoluci konstruktivně spolupracovat.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ještě před hlasováním vyjádřil pochybnosti, že by přijetí rezoluce něco na dění v Sýrii změnilo. Považuje ale za nutné vyslat Asadovu režimu signál, že Západu tamní události nejsou lhostejné.

Rusko-čínské veto dává Sýrii povolení zabíjet, hřímají kritici

Západní i arabští představitelé, ale také jemenská nositelka Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová, rusko-čínské veto označili za faktické „povolení zabíjet“ udělené Asadově režimu. Veto také „oslabuje roli OSN“, prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

V sobotu vtrhly desítky lidí na syrská velvyslanectví v řadě evropských, ale i arabských zemí, demonstrace se konala například i v USA.

Francie zahájila konzultace s arabskými a evropskými zeměmi o vytvoření kontaktní skupiny pro Sýrii s cílem získat podporu světa pro plán LAS.

Moskva nyní vysílá do Damašku, jehož je spojencem, ministra zahraničí Lavrova v doprovodu šéfa zahraniční rozvědky Michaila Fradkova, aby tam jednali přímo s Asadem.

Tuniský premiér Hamádí Džibálí dnes vyzval všechny země, aby vyhostily velvyslance Sýrie. Džibálí také kritizoval Rusko a Čínu za jejich veto. „Mezinárodní společenství musí zrevidovat tento typ mechanismu,“ řekl.

Syrský vládní tisk vyjádřil z veta radost. Podle deníku Tišrín odmítnutí rezoluce představuje podnět pro Damašek, aby pokračoval s ohlášenými politickými reformami, které zahrnují návrh nové ústavy a parlamentní volby. Syrské úřady prý budou dál usilovat o nastolení stability v zemi.