Svět se pohybuje nebezpečně blízko deflace

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Světová ekonomika se pohybuje nebezpečně blízko deflaci, tedy všeobecnému poklesu cen, domnívá se respektovaný americký investor Bill Gross. Poukazuje hlavně na hluboký pokles cen komodit. "Jakmile se objeví náznak deflace, situace se zvrátí a začne se vyvíjet špatným směrem," řekl Gross rozhlasovému servisu agentury Bloomberg.

Deflační trendy dokládá údajně to, že komoditní index CRB není pouze na cyklickém minimu, ale je už pod úrovní z konce roku 2008, kdy vyvrcholila globální finanční krize. Tehdy ceny komodit zastavily několikaletý prudký vzestup a v reakci na paniku po krachu investiční banky Lehman Brothers smazaly takřka veškeré zisky předešlých let.

Trhy komodit podle Grosse vypovídají lépe o tom, co se děje v ekonomice, protože prý odrážejí reálnou nabídku a poptávku. V posledních měsících výrazně klesly ceny ropy, průmyslových kovů i obilnin, zejména pod tlakem oslabování čínské ekonomiky a přesycení řady trhů.

Index cen komodit je stále dvojnásobný

Index cen komodit podle serveru indexmundi je ale i po nedávném propadu stále zhruba na dvojnásobku dlouhodobé úrovně z 90. let a počátku 21. století. Většina komodit v minulém desetiletí prudce zdražovala a růst, který zvýšil index až na čtyřnásobek úrovně 90. let, zastavila až finanční panika v září 2008, přestože ekonomiky vyspělých zemí se už předtím ponořily do recese.

Po krátkém propadu se růst cen komodit obnovil, čtyři poslední roky ale jejich ceny stagnují nebo postupně klesají. Podle některých analytiků jde o přirozený cyklus, který je pro odvětví komodit charakteristický a odráží vlny růstu a poklesu investic reagující na předešlý vývoj cen.

Zvýší Fed úrokové sazby?

Vyspělé země světa zaznamenaly přechod indexů inflace do záporného deflačního pásma v prvních měsících tohoto roku, hlavně kvůli propadu cen ropy. Nyní se již inflace vesměs vrátila do kladných čísel a Spojené státy se připravují na první zvýšení úrokových sazeb z prakticky nulové úrovně posledních téměř sedmi let. Gross předpověděl, že americká centrální banka (Fed) zvýší příští měsíc krátkodobou sazbu o čtvrt procentního bodu.

Jednasedmdesátiletý Gross, jemuž se přezdívalo dluhopisový král, loni v září překvapivě opustil investiční společnost Pimco, kterou spoluzakládal a která byla jedním z největších správců investičních aktiv na světě. Přešel pak do konkurenční společnosti Janus Capital Group.