Světová ekonomika najde nové dno. MMF vyzývá k opatrnému restartu ekonomik

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Zdroj: Reuters

Ve srovnání s jarním výhledem nyní fond očekává, že růst v rozvinutých zemích bude letos a příští rok o 0,1 procentního bodu nižší. U rozvíjejících a rozvojových zemí je snížení výhledu výraznější: na letošní rok o 0,2 procentního bodu, na rok příští o 0,4 procentního bodu
Tempo růstu globální ekonomiky zůstane letos i příští rok na loňských 3,7 procenta. Ve svém pravidelném podzimním výhledu World Economic Outlook to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF)
3
Fotogalerie

Dopady koronavirové krize se ukazují být hlubší, než se původně předpokládalo. Mezinárodní měnový fond (MMF) tak pravděpodobně přikročí k dalšímu zhoršení výhledu světového hospodářství. Podle agentury Reuters to uvedla šéfka fondu Kristalina Georgievová. Ekonomové MMF dále varovali, že Evropa a Asie riskují druhou vlnu nákazy, pokud budou obnovovat hospodářský život příliš rychle.

MMF v polovině dubna ve svém jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika v letošním roce klesne o tři procenta. Světové hospodářství tak podle fondu směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Ještě v lednu přitom MMF očekával nárůst světové ekonomiky o 3,3 procenta.

„Údaje přicházející z mnoha zemí jsou horší než naše již tak pesimistické prognózy,“ uvedla Georgievová. „S velkou pravděpodobností někdy v červnu představíme aktualizaci svých prognóz,“ dodala. „Očekáváme, že tam bude o něco více špatných zpráv ohledně toho, jak vidíme rok 2020,“ upozornila.

Dubnová prognóza MMF předpokládá, že v České republice se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce sníží o 6,5 procenta. Tak výrazný pokles česká ekonomika nezaznamenala ani za globální finanční krize v roce 2009. Někteří analytici přitom dubnový výhled MMF pro Českou republiku označili za příliš optimistický.

ČR nyní podobně jako další evropské země postupně uvolňuje restrikce zavedené v rámci boje proti koronaviru. Ekonomové MMF také upozornili, že evropské a asijské země by při uvolňování restrikcí „měly postupovat obezřetně a vzdorovat tlaku, aby činily příliš velké a příliš rychlé kroky a riskovaly návrat koronaviru“.

Podle ekonomů MMF se zdá, že Evropa restrikce uvolňuje v dřívější fázi epidemie než Čína, kde se koronavirus začal šířit již koncem loňského roku. „Evropa se tak zdá být ve větším nebezpečí než některé asijské země včetně Číny, ačkoli žádná země nemůže přesvědčivě ohlásit vítězství nad koronavirem,“ uvedli ekonomové.