Světová ekonomika zůstává slabá. MMF snížil odhad růstu

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond zhoršil letošní výhled růstu světové ekonomky na 3,1 procenta. Fond původně odhadoval růst o 3,3 procenta. Eurozóna se letos podle fondu z recese nezotaví a její ekonomika klesne stejným tempem jako loni.

Růst globální ekonomiky zůstane v letošním roce na loňské slabé úrovni 3,1 procenta. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v aktualizaci jarního globálního výhledu a dál tím zhoršil svou dosavadní předpověď 3,3 procenta. Odhad je proti pololetnímu dubnovému výhledu horší pro většinu hlavních světových zemí a oblastí s výjimkou Japonska a Británie.

„Obávám se, že vzhledem k tomu, co pozorujeme v současnostipředevším u zemí s rozvíjejícími se ekonomikami - nikoli rozvojových zemí a zemí s nízkými příjmy, že jsme možná trošku pod původním odhadem,“ uvedla o víkendu Christine Lagardeová, předsedkyně MMF.

Pro oblast střední a východní Evropy fond ponechal dosavadní předpověď růstu na 2,2 procenta letos a 2,8 procenta příští rok. Dubnové odhady MMF pro českou ekonomiku počítají s růstem o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

Mírně horší jsou nové odhady fondu i pro příští rok. Zatímco v dubnu zpráva Světový ekonomický výhled (WEO) počítala napřesrok se zrychlením růstu na svižnou čtyřprocentní úroveň roku 2011, dnes MMF svůj výhled aktualizoval na 3,8 procenta.

Páté snížení výhledu v řadě

MMF dnes snížil svůj globální výhled již popáté za sebou. Vyhlídky světové ekonomiky se po oživení z recese v roce 2009 postupně zhoršují od počátku loňského roku a velký podíl na tom má dluhová krize eurozóny. Za hlavní příčiny slabšího růstu fond označil útlum v rozvíjejících se ekonomikách, hlubší recese v eurozóně, než se čekalo, a pomalejší růst v USA.

Hrubý domácí produkt eurozóny má letos klesnout podle MMF o 0,6 procenta, tedy stejně jako loni. V dubnu fond ještě čekal zpomalení poklesu na 0,4 procenta. Příští rok sice země eura oživí, předpověď růstu se však také mírně zhoršila na 0,9 procenta. Fond z velkých ekonomik eura zhoršil letošní výhled pro Německo, Itálii a Francii. Pro Británii, která eurem neplatí, se naopak výhled pro letošek zlepšil na 0,9 procenta z dubnových 0,6 procenta.

Japonsko čeká zlepšení

Ekonomika USA má letos zpomalit růst na 1,7 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než fond předpovídal v dubnu. Příští rok HDP největší světové ekonomiky vzroste o 2,7 procenta, což je ale rovněž zhoršení proti dosavadní předpovědi. Výrazně MMF zlepšil odhad pro Japonsko, kde nová vláda od počátku roku nastartovala razantní kroky na podporu ekonomiky. Letos třetí největší ekonomika světa poroste o dvě procenta, což je o půl procentního bodu více, než se čekalo na jaře. Příští rok ale kvůli slabé globální ekonomice japonský růst zpomalí na 1,2 procenta.

Pro oblast střední a východní Evropy fond ponechal dosavadní předpověď růstu na 2,2 procenta letos a 2,8 procenta příští rok. Dubnové odhady MMF pro českou ekonomiku počítají s růstem o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

Čína má výrazně zpomalit

Země kategorie mladých tržních a rozvojových ekonomik jako celek letos porostou o pět procent, což je proti dubnovému výhledu zhoršení o 0,3 procentního bodu. Příští rok zde růst zrychlí jen mírně na 5,4 procenta a zůstane nadále pod více než šestiprocentním tempem roku 2011.

MMF výrazně snížil odhady jak pro Čínu, která je druhou největší ekonomikou světa, tak pro další země skupiny BRICS, tedy Rusko, Indii, Brazílii a Jihoafrickou republiku. Pokles cen surovin zhoršil rovněž vyhlídky růstu u jejich vývozců v Africe a na Blízkém východě.