Světové ceny potravin se blíží k historickému maximu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ceny potravin ve světě se v prvních čtyřech měsících letošního roku zvyšovaly. Nejvíce k jejich růstu přispěly kolísavé ceny ropy, vysoká poptávka v Asii a výkyvy počasí, uvedla ve své pravidelné zprávě Světová banka.

Podle indexu cen potravin, který banka sleduje, se ceny mezi loňským prosincem a letošním březnem zvýšily v průměru o osm procent a porostou i nadále. Jsou přitom jen asi šest procent pod historickým rekordem, na němž byly v únoru loňského roku.

Během prvních čtyř letošních měsíců se zvyšovaly ceny všech základních potravin s výjimkou rýže. Kukuřice zdražila o devět procent, sójový olej o sedm procent, pšenice o šest procent. Ceny ropy za stejné období vzrostly o 13 procent. Rýže zlevnila díky vysokým zásobám a tvrdé konkurenci mezi vývozci.

Vývoj cen potravin ( v dolarech):Vývoj cen potravin (v dolarech)Vývoj cen potravin (v dolarech) | Svetova banka Legenda: modrá - potraviny obecně, červená - obilniny, zelená - tuky a oleje, fialová - ostatní potraviny
Zdroj: Světová banka

Ceny se drží na vysoké úrovni především v Africe. Velké množství potravin se totiž dováží, obchod mezi jednotlivými zeměmi je v mnohých případech omezen. K tomu se přidávají nepokoje, vysoké náklady na přepravu paliv a špatné počasí. V Malawi se ceny pšenice meziročně zvýšily o 82 procent, Etiopii o 80 procent. Rekordmanem je ale Bělorusko, kde ceny rostly o 92 procent.

Světová banka předpokládá, že letos a příští rok by se růst cen měl zastavit. Rekordní ceny na přelomu let 2010 a 2011 totiž vedly ke zvýšení celosvětové produkce nejvýznamnějších plodin. K poklesu by mohla přispět i slabá evropská poptávka kvůli krizi eurozóny a pokles využívaní kukuřice na výrobu etanolu v USA.

Pokud ale letošní produkce potravin nebude tak vysoká, jak předpokládají odhady, ceny budou zřejmě pokračovat v růstu. V takovém případě bude podle banky nutné vývoj pozorně sledovat.

Když se ceny potravin v roce 2008 prudce zvyšovaly, nejvíce to pocítily mladé tržní ekonomiky. Spolu s potravinami tehdy prudce zdražovala i ropa, růst cen tehdy vyvolal sociální nepokoje a některé země sáhly až k omezení vývozu potravin. Tím ale situaci jen zhoršily, protože cenový růst u části potravin ještě zrychlil.