Světoví státníci Obamovo vítězství vítají

Barack Obama během prvního povolebního projevu

Barack Obama během prvního povolebního projevu Zdroj: profimedia.cz

Barack Obama obhájil svůj úřad a ze zahraničí přicházejí první gratulace. Radují se především v Moskvě a Pekingu, vůči nimž volil Obamův oponent Mitt Romney nevybíravou rétoriku.

Jako první s reakcí na Obamovo vítězství přispěchal jeho ruský protějšek Vladimir Putin. „Doufáme, že pozitivní rozvoj bilaterálních vztahů a mezinárodní spolupráce Ruska se Spojenými státy bude v zájmu mezinárodní bezpečnosti pokračovat,“ řekl agentuře Interfax Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Potěšen byl Obamovým vítězstvím i premiér Dmitrij Medveděv. „Je pro nás předvídatelným partnerem, kterému rozumíme. To je v politice nejdůležitější,“ vzkázal ze státní návštěvy ve Vietnamu.

S gratulací přišla také německá kancléřka Angela Merkelová. „Naše rozhovory a setkání považují za mimořádné,“ uvedla v blahopřejném dopise Merkelová. „Srdečně blahopřeji mému příteli Barackovi Obamovi,“ napsal na svém bitteru britský ministerský předseda David Cameron. „Těším se na pokračování naší společné práce.“ V podobném duchu se vyjádřil francouzský prezident François Hollande. Obamovi krátce poblahopřál i český premiér Petr Nečas.

Čína doufá, že znovuzvolení dá Obamovi příležitost k vylepšení vzájemných vztahů. „Jak se naše dvě země stále více ekonomicky propojují, mohl by se možná nový americký kabinet začít učit, jak vybudovat racionálnější a konstruktivnější vztah s Čínou,“ uvedla státní tisková agentura Xinhua. Obama Pekingu vyhovuje také kvůli tomu, že zajistí určitou stabilitu v zahraničních vztazích během období, kdy Čínu čeká velká .

Poražený prezidentský kandidát by pro Čínu zřejmě znamenal potíže. Během své kampaně Romney ohlásil, že během svého prvního dne ve funkci prezidenta označí Čínu za „měnového manipulátora“. Výhrou by Romney nebyl ani pro Moskvu, kterou jmenoval jako hlavního geopolitického protivníka Washingtonu.