Svoboda myšlení: Stále více zemí pohlíží na ateisty jako na ohrožení

ilustrační foto, Jeruzalémský chrám

ilustrační foto, Jeruzalémský chrám

Ve světě přibývá vlád, které označují ateisty a sekularisty za nebezpečí pro společnost. Někde je toto smýšlení trestné, v Saúdské Arábii je ateismus synonymem terorismu. Uvádí to zpráva o svobodě myšlení vydaná mezinárodním humanistickým a etickým svazem (IHEU).

Zpráva je kritická k zemím, které vedou kampaň proti osobám, jež odmítají národní nebo většinové náboženství. Patří k nim kromě Saúdské Arábie například Malajsie a Egypt. Z celosvětových průzkumů prováděných v minulých dvou letech vyplývá, že 13 procent světové populace se rozhodně hlásí k ateismu a 23 procent lidí nevyznává žádné náboženství.

Podle zprávy „většina zemí nerespektuje práva ateistů a svobodomyšlenkářů“ tak, jak to požadují úmluvy OSN. Navíc 13 zemí - všech muslimských - trestá odpadlictví od víry nebo rouhání i smrtí. Trestné mohou být ale veřejné projevy ateistického smýšlení i v Rusku.

Přibývá útoků politiků na nevěřící

Zpráva také konstatuje, že přibývá útoků politiků na nevěřící. Saúdská Arábie v lednu přijala zákon, který zakazuje „jakoukoli formu vyzývání k ateismu a zpochybňování základů islámu“.

Za rovnocenný terorismu považuje ateismus turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Malajsijský premiér Najib Abdul Razak označil humanismus, sekularismus a liberalismus ze odchylky a „ohrožení islámu a státu“.

Egyptská vláda opírající se o podporu armády považuje ateismus za společenskou hrozbu. Od revolučního roku 2011, který připravil o moc bývalého prezidenta Husního Mubaraka, se mnoho mladých Egypťanů začalo otevřeně hlásit k ateismu. Znepokojilo to tamní náboženské instituce a ministerstvo mládeže zahájilo kampaň, která vysvětluje nebezpečí ateismus pro společnost. Mladí lidé, kteří se k němu veřejně hlásili a na sociálních sítích propagovali právo na svobodu vyjadřování, skončili ve vězení. K tažení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se podle zprávy v listopadu dokonce připojili i egyptští křesťané, aby společně bránili šíření ateismu.

Saúdská Arábie je k odchylkám velmi přísná. Třicetiletý spisovatel a aktivista Ráif Badaví na webové stránce zvané Svobodní saúdští liberálové žádal právo svobodně hovořit o jiných formách islámu, než je vahhábismus, který je oficiálním náboženstvím Saúdské Arábie. Byl za to odsouzen k sedmi letům vězení a 600 ranám bičem.

L. M. Krauss: Realita je zajímavější než nesmysly, kterým říkáme víra