Svoboda projevu v Evropě uvadá ve jménu bezpečnosti, varuje OBSE

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Zástupkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornila, že atmosféra pro práci novinářů v Evropě se zhoršuje. Kritizovala v této souvislosti Ukrajinu, pobaltské státy a Maďarsko. "Ve jménu bezpečnosti vlády přijímají opatření, která mají negativní dopad na svobodu médií a svobodu projevu, a to se týká i zavedených demokracií," řekla ve Varšavě Dunja Mijatovičová z OBSE.

Jako příklad zhoršování svobody slova Mijatovičová uvedla Ukrajinu nebo Pobaltí, jejichž vlády se snaží zamezit práci novinářů se silně proruskými názory. Kyjev se před několika dny stal terčem kritiky, když na seznam nežádoucích osob zařadil desítky zahraničních novinářů a blogerů informujících z Ukrajiny o proruské vzpouře na východě země.

Objevila se mezi nimi i trojice zaměstnanců moskevské pobočky britské BBC. Pobaltské země deportovaly žurnalisty kvůli obavám, že slouží jako nástroje ruské propagandy.

Minulý týden Mijatovičová vyzvala Maďarsko, aby přestalo ohrožovat novináře poté, co maďarští policisté zbili a obtěžovali reportéry informující o uprchlické krizi v Evropě. V této souvislosti zmínila čtyři případy. Vláda v Budapešti popřela, že by se něco takového stalo, i když o incidentech informovaly samy redakce.

„Říkat, že se nic takového nestalo, je dost cynické,“ uvedla dnes Mijatovičová. „Bít novináře, zadržovat je, žádat je o vymazání záznamů, ničit jejich vybavení - to je rozhodně něco, co bych nerada viděla v jakékoliv zemi, ale když mluvíme o EU a vyspělých demokraciích, jde o něco naprosto nepřijatelného,“ dodala.