Švýcarsko podpoří kvóty. Pro začátek přijme 1500 imigrantů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Švýcarsko podporuje plán Evropské komise na solidární přerozdělení běženců mezi členy Evropské unie a samo se chce jako nečlenský stát do redistribuce uprchlíků zapojit. Prohlásila to švýcarská prezidentka Simonetta Sommarugaová. Alpská konfederace prozatím přijme až 1500 žadatelů o azyl, kteří pocházejí z prvního návrhu Evropské komise na rozdělení 40 tisíc lidí.

„Mechanismus přerozdělování je i v našem zájmu. Je třeba pomyslet na to, kdyby ve Švýcarsku začal náhle narůstat počet žadatelů o azyl,“ řekla Sommarugaová.

Země dosud nebyla výrazně současnou uprchlickou krizí postižena, přesto ale vedle Německa a Švédska patří ke státům, které přijímají nejvíce běženců. Od začátku roku v zemi žádost o azyl podalo okolo 20 tisíc lidí.

Sommarugaová dále řekla, že švýcarské úřady neočekávají změnu v migračních trasách, která by běžence přivedla do Švýcarska. Dodala ale, že policie je připravena v případě nouze zvýšit četnost namátkových hraničních kontrol. „Zatím ale není nutné, abychom za současné situace zavedly systematické hraniční kontroly,“ řekla prezidentka.

Švýcarsko sice není členem EU, ale podobně jako nečlenské státy Norsko či Island je součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Švýcarsko rovněž oznámilo, že navýší o 70 milionů švýcarských franků (zhruba 1,7 miliardy korun) svou pomoc zemím, které sousedí se Sýrií a které se starají o obrovské počty běženců. Od roku 2011 již Bern za tento humanitární program utratil 198 milionů franků (4,9 miliardy korun).