Švýcarský rozpočet skončil po deseti letech schodkem, vláda bude škrtat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Volkmar Rudolf - Wikimedia Commons

Švýcarský federální rozpočet skončil loni poprvé po skoro deseti letech se schodkem. Oznámila to vláda, která přitom počítala s rozpočtovým přebytkem. Kabinet v příštích letech sníží výdaje o více než miliardu švýcarských franků (26,3 miliardy korun).

„Švýcarsko čelí velkým ekonomickým výzvám. Musíme překonat některé nejistoty a v takových situacích je velmi důležité mít v pořádku veřejné finance,“ prohlásila podle Reuters ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová. Švýcarská centrální banka v lednu nečekaně zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru. Švýcarský frank v reakci na to prudce posílil. Rozhodnutí banky ale poškodí domácí vývozce a mohlo by vyvolat hospodářskou recesi.

Švýcarská vláda vykázala za uplynulý rok schodek veřejných financí ve výši 124 milionů franků. Dosud přitom naznačovala, že očekává přebytek 121 milionů franků. Rozpočet tak skončil se schodkem poprvé od roku 2005.

Pomůže dluhová brzda

Přispěla k tomu mimo jiné sama centrální banka, která nedokázala vyplatit dividendu svým akcionářům, především švýcarským kantonům a spolkové vládě, když se v roce 2013 propadla do ztráty kvůli prudkému propadu hodnoty zlata, které má v držení.

Veřejné výdaje ve Švýcarsku drží na uzdě takzvaná „dluhová brzda“. Ta vládu nutí k tomu, aby propojila výdaje s příjmy, a k vytváření přebytků v době, kdy ekonomika roste slušným tempem. Vláda na to nezapomíná a dnes oznámila, že schválí „opravná opatření“ v objemu 1,3 miliardy franků (34,2 miliardy korun). Stát se tak má hlavně snížením výdajů ve finančním období 2016-2018.