Švýcarský soud definitivně stvrdil vydání Pitra

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: CTK/Krumphanzl Michal

Švýcarsko s konečnou platností vydá uprchlého podnikatele Tomáše Pitra do Česka. Švýcarský nejvyšší federální soud totiž zamítl jeho odvolání proti vydání, sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Pitr, který byl pravomocně odsouzen v Česku za daňové delikty, je od loňského července ve Švýcarsku ve vazbě.

„Ministerstvo spravedlnosti ČR nyní vyčká na sdělení švýcarské strany ohledně realizace vydání odsouzeného Pitra do Česka,“ uvedla Palečková. Úřad podle ní nebude o předání kvůli bezpečnosti zveřejňovat další podrobnosti.

Podnikatele zadrželi policisté na konci července 2010 ve Svatém Mořici, švýcarské ministerstvo spravedlnosti pak v prosinci povolilo jeho vydání do Česka. Podle dřívějšího vyjádření Palečkové tím úřad dal najevo, že byly splněny podmínky pro vydání - především ta, že trestné činy uvedené v rozsudcích a v žádosti o vydání jsou trestné i podle švýcarského práva.

Pitr se proti rozhodnutí odvolal ke spolkovému trestnímu soudu v Bellinzoně. Ještě před tím se na něj obrátil s námitkou, že by jeho případ mohl mít politické pozadí. Bellinzonský soud obě kauzy - stížnost na rozhodnutí o vydání a upozornění na političnost případu - spojil do jediné. Nevyhověl ani jedné z obou stížností. Odvolání 1. září zamítl.

Pitr podle soudu v námitce o politickém pozadí argumentoval mimo jiné tím, že je v Česku známý podnikatel. Prý si „udělal jméno“ díky kritice privatizace a jejích korupčních podmínek. To poznamenalo jeho vztah k politické elitě a vedlo k mediální kampani proti němu, v níž ho někdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za nepřítele státu.

Čtětě také:

Následoval další opravný prostředek k Nejvyššímu soudu, se kterým Pitr opět neuspěl. Soud již dříve také rozhodl, že uprchlý podnikatel zůstane až do konce vydávacího řízení ve vazbě. Zamítl Pitrovu nabídku složit za propuštění kauci ve výši milion švýcarských franků (asi 23 milionů korun). Loni chtěl muž za své propuštění složit třikrát tolik. Podle bellinzonského soudu je však propuštění z vydávací vazby ve Švýcarsku jen výjimečné.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Loni v dubnu byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Loni v červnu mu Nejvyšší soud ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.

Kauzu daňových deliktů Pitra a Miroslava Provoda tak letos v březnu začal projednávat pražský městský soud. Případ však nyní ustrnul, z rozhodování o obnově se totiž pro podjatost vyloučil předseda senátu Petr Novák. Soudce čelí kárné žalobě kvůli tomu, že před posledním jednáním kontaktoval důležitou svědkyni v procesu, a mohl tak porušit zákon.

Proces se k městskému soudu vrátil kvůli stížnosti pro porušení zákona, kterou podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová k Nejvyššímu soudu ve prospěch Pitra s Provodem, aby mohli uplatnit nové důkazy.