Synovci venezuelské první dámy byli odsouzeni za pašování drog

Venezuelský prezident Nicolas Maduro and jeho žena Cilia Floresová.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro and jeho žena Cilia Floresová. Zdroj: Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro and jeho žena Cilia Floresová.
2
Fotogalerie

Dva synovci první dámy Venezuely Cilie Floresové byli ve čtvrtek odsouzeni v New Yorku k 18 letům vězení za pašování drog. Oznámila to agentura AFP s tím, že verdikt vynesl federální soud.

Oba muži, třicetiletý Efraín Antonio Campo Flores a o rok starší Franqui Francisco Flores de Freitas, byli shledáni vinnými z pokusu propašovat do Spojených států přibližně 800 kilogramů kokainu již v listopadu loňského roku. O rok dříve je zatkla protidrogová agentura DEA na Haiti, odkud je přepravila do USA.

Během procesu se je obhájci snažili hájit, že "naivní" a "nezkušení" synovci upadli do léčky nachystané americkými agenty. Prý jim placení informátoři DEA naslibovali 20 milionů dolarů (asi 440 milionů korun) za zboží, které měli získat od prostředníka, zásobujícího se u Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Manželka venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že americké úřady její příbuzné unesly, aby se pomstily jejímu muži, kterého se marně snaží svrhnout. Maduro zase prohlásil, že obvinění "vykonstruovali imperialisté", aby napadli první dámu.

Spojené státy už vyšetřovaly několik vysoce postavených lidí ve Venezuele na základě obvinění z pašování drog, avšak zatčení synovců bylo prvním úderem vůči nejbližšímu okolí prezidenta Madury. Opozice mluví o příbuzných prvé dámy jako o "narkosynovcích".

Cilia Floresová, kterou Maduro nazývá "první bojovnicí", je původním povoláním právnička. V roce 1994 dosáhla propuštění někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze z vězení, kde si odpykával od roku 1992 trest za pokus o převrat. Od roku 2006 byla Floresová první ženou ve funkci předsedkyně venezuelského parlamentu. I v roli první dámy má na venezuelskou politiku velký vliv.

Americké úřady odhadovaly, že více polovina z kolumbijské produkce kokainu směřuje do Spojených států přes Venezuelu. Prezident Maduro obvinění ze zapojení Venezuely do obchodu s drogami odmítá, podle něj jde jen o očerňující kampaň. Podle socialistů se potírání obchodu s drogami zlepšilo od dob, kdy v roce 2005 byli agenti DEA vykázáni ze země.