Sýrie prý udržuje v chodu armádu díky dovozu ropy z Iráku a Íránu

Syrské město Aleppo (ilustrační foto)

Syrské město Aleppo (ilustrační foto) Zdroj: Radek Pavlovic

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada v minulých devíti měsících dovážela íránskou a iráckou ropu, díky čemuž udržela v chodu svou armádu. Západ přitom na Sýrii uvalil za zabíjení civilistů sankce, které jí obchodování s ropou komplikují. Jak uvedla agentura Reuters, Sýrie přesto od února do října dovezla 17 milionů barelů ropy.

Polovina dovezené suroviny byla z Íránu, druhá se do Sýrie dostala na tankerech z egyptského terminálu Sídí Karír. Tato část pocházela většinou z Iráku.

Převoz v několika případech zajistila bejrútská obchodní společnost OPT (Overseas Petroleum Trading), která spolupracovala se syrskou státní rafinerií Sytrol, jež je na mezinárodním seznamu firem, na které se vztahují sankce. Dovoz íránské ropy naproti tomu zajišťovala íránská společnost NITC (National Iranian Tanker Company), která je na sankčních seznamech rovněž.

Firmy to odmítají

Obě firmy podle Reuters popírají, že Sýrii s dovozem ropy pomáhaly, podle prověřených dokumentů je ale zřejmé, že pro ně byly obchody lukrativní. Požadovaly totiž za riziko spojené s importem do Sýrie vyšší ceny než obvykle. OPT si například za dvě dodávky do syrské rafinerie Bánijás fakturovala 250 milionů dolarů (pět miliard korun). Cena za barel irácké ropy v dokladech převyšovala oficiální exportní cenu až o 17 dolarů, což znamená v případě každého tankeru 15 milionů dolarů navíc.

Reuters také tvrdí, že lodě těsně před datem, kdy měly vyložit náklad v Sýrii, vypínaly satelitní signalizaci a na satelitech, které sledují pohyb ropných tankerů, se objevily až po vyložení.

Syrská tisková agentura SANA oznámila, že ministr ropného průmyslu podepsal kontrakt na průzkum ropy v syrských teritoriálních vodách s ruskou firmou SojuzNěftěGaz. Většina ropy se v Sýrii nyní těží na severovýchodě země, jehož velkou část má nyní ale v rukou opozice. Sýrie projevuje už delší dobu zájem o těžbu v moři a vyjednávala o průzkumu letos nejenom s Ruskem, ale také s Čínou. Mořský průzkum provádí už Izrael a připravuje ho rovněž Libanon.