Syrská vláda: Turecko si nechává archeologické památky, které uloupil IS

Belův chrám v Palmýře

Belův chrám v Palmýře Zdroj: CC BY-SA 3.0: Bgag via Flickr

Turecko odmítá vydat do Sýrie zadržené objekty uloupené na syrských archeologických nalezištích a neposkytuje o nich ani žádné informace. Řekl to dnes Maamún Abdalkarím, který odpovídá za syrské památky. Naleziště ničí radikálové z Islámského státu (IS), kteří obsadili loni syrský sever a v rukou mají jednu z nejvýznamnějších historických lokalit Palmýru. Turecko popírá, že předměty zadržuje.

V palmýrském muzeu si IS zřídil věznici a soud, řekl Abdalkarím agentuře Reuters. V mnoha lokalitách IS systematicky loupí cenné předměty a prodává je na černém trhu. Radikálové ničí a loupí nejenom v Palmýře, ale také v mimořádně cenné lokalitě u hranice s Irákem, kde bývalo sumerské město Mari.

V Turecku bylo podle Abdalkaríma zachyceno na dva tisíce uloupených předmětů, ale Ankara, na rozdíl od ostatních zemí v sousedství, s Damaškem odmítá spolupracovat. Zadržené předměty nezdokumentovala a odmítá je vydat zpět. „Neexistují fotografie ani žádné informace. Měli by svůj přístup změnit,“ prohlásil Abdalkarím.

Mluvčí tureckého ministerstva kultury řekl, že vznesená obvinění jsou nepodložená. „Do Turecka byly propašovány archeologické památky ze Sýrie, děláme vše, abychom pašování zabránili. Když je zachytíme, vracíme je zpět patřičné instituci. Právě nedávno jsme na to vyškolili naše pohraničníky. Ta obvinění jsou motivovaná politicky,“ podotkl mluvčí.

Abdalkarím řekl, že Syřanům se podařilo od začátku bojů v roce 2011 zachytit u pašeráků 6500 předmětů, 300 jich zadrželo Jordánsko a 90 se vrátilo z Libanonu.

Podíl na zisku

IS prý poskytuje zlodějům povolení hledat ve vykopávkách výměnou za podíl na zisku. Zloději s povolením a buldozery se vydávají do Mari nebo na nedaleké naleziště Dura Európos a plení je. „V listopadu se k nám tyto dokumenty dostaly a stojí na nich, že je vydalo archeologické oddělení ´Státu DAIŠ´ a že dovoluje jmenovaným osobám provádět na daném místě jakýkoli druh vykopávek,“ sdělil Abdalkarím. DAIŠ je zkratka pro bývalý název IS.

Plundrování ve velkém měřítku začalo v roce 2013 a stále prý trvá, i když Rada bezpečnosti OSN v únoru schválila rezoluci o ochraně památek v Sýrii a Iráku. „Potřebujeme, aby evropské země, Spojené státy, Japonsko a další přesvědčily kupce, aby ta díla odmítali,“ uvedl Abdalkarím.