Tchaj-wan simuluje obranu před útokem čínské letadlové lodi

Suchoj

Suchoj Zdroj: sukhoi.org

V pátek končí pětidenní počítačová simulace tchajwanské armády, která má prověřit strategii a taktiku ostrova pro případ útoku ze strany pevninské Číny. Cvičení odehrávající se v rámci pravidelných každoročních tchajwanských vojenských manévrů Han Kuang je tentokrát zaměřeno na obranu před zásahem prostřednictvím první čínské letadlové lodi Liao-ning s patnácti stíhacími letouny J-15 na palubě.

Čínská lidová armáda zařadila zmiňovanou letadlovou loď do své výzbroje teprve loni koncem září. A to bez letounů. Koncem listopadu 2012 poprvé úspěšně přistál na její palubě nový stroj J-15. Letoun J-15 je čínským derivátem sovětské stíhačky známé jako Suchoj Su-27K/33. Samotná letadlová loď je sovětské plavidlo Varjag, kterou v roce 1998 koupil čínský podnikatel od Ukrajiny. Údajně z něj chtěl původně udělat plovoucí kasino, které mělo být v provozu ve zvláštní administrativní oblasti Číny v Macau.

Odborníci předpokládají, že Liao-ning bude pro potřeby Čínské lidové armády plně funkční v roce 2017. Ještě letos by se měla vypravit na svoji první delší plavbu, v průběhu které má doplout k japonskému ostrovu Okinawa a zřejmě až k americkému Guamu.

Simulace otestuje i rakety

Podle vojenských zdrojů může být součástí tchajwanské počítačové válečné simulace i použití rakety Hsiung Feng III. Tchaj-wan dokončil zkoušky nejnovější verze protilodní rakety s plochou dráhou letu s prodlouženým doletem loni v polovině listopadu. Raketa je schopna zasáhnout cíl až do vzdálenosti 400 km. Pro srovnání, raketa Hsiung Feng předchozí verze měla dolet pouze 150 km. Nejnovější tchajwanská raketa je považována za „ničitelku letadlových lodí“. Po zásahu je totiž schopna proniknout pláštěm loni a vybuchnout až uvnitř trupu.

Podle deníku The China Post bude operaci přihlížet přímo ve velitelském centru Heng Shan v hlavním městě Tchaj-peji i samotný tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. Přítomna má být i vojenská delegace ze Spojených států. Jedná se o běžnou praxi největších cvičení Han Kuang, které se uskutečňují na ostrově pravidelně od roku 1984. První část manévrů, v jejichž průběhu příslušníci tchajwanské armády trénovali přímo v terénu a částečně s ostrými náboji se uskutečnila již v dubnu.