Tchajwanská vládní protičínská strana v místních volbách zcela propadla. Prezidentka odstoupila z čela strany

Tchajwanská vládní Demokratická pokroková strana (DPP) utrpěla významnou porážku v místních volbách. Premiér William Lai následně nabídl svou rezignaci, prezidentka Cchaj Jing-wen ji však odmítla přijmout. Sama se nicméně rozhodla odstoupit z funkce předsedkyně strany, píše agentura Reuters. Místní volby jsou považovány za test podpory DPP před parlamentními a prezidentskými volbami, jež jsou plánovány na rok 2020. DPP je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou.

Vládní strana ve volbách přišla mimo jiné o post starosty v přístavním městě Kao-siung, kde vládla po dvě desetiletí. Tchajwanská Národní strana (Kuomintang) porazila DPP také ve městě Tchaj-čung, zatímco v hlavním městě Tchaj-pej bude zřejmě dál vládnout dosavadní nezávislý starosta, napsala agentura AP.

„Demokracie nám dnes uštědřila lekci,“ uvedla prezidentka. Dodala nicméně, že hodlá pokračovat v reformách a v ochraně suverenity země. Před volbami vláda opakovaně upozorňovala na snahy Číny o ovlivnění hlasování pomocí „politického zastrašování“ a „falešných zpráv“, to však Peking popírá.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vztahy Tchaj-wanu s Čínou se za vlády prezidentky Cchaj Jing-wen zhoršily a Peking v poslední době stupňuje tlak na ostrov. Čína pořádá zastrašující vojenská cvičení a snaží se o politickou izolaci Tchaj-wanu tím, že ekonomickými pobídkami odlákává jeho poslední diplomatické partnery.

Současně s místními volbami se na Tchaj-wanu konalo také několik referend. V jednom z nich se rozhoduje, jestli se Tchaj-wan stane první asijskou zemí, která legalizuje sňatky osob stejného pohlaví, píše zpravodajský server BBC News.

Ostře sledovaným referendem je to, které má určit, zda bude na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 země vystupovat pod názvem Tchaj-wan nebo Čínská Tchaj-pej.

Výsledky referend se podle volebních činitelů očekávají nejdříve v neděli brzy ráno, napsala agentura Reuters.