Tesla chce přesunout výrobu baterií z Německa do USA. Berlín jedná o znárodnění energetických obrů

Americká automobilka Tesla chce podle amerických médií přesunout výrobu baterií do elektromobilů z Německa do USA. Německý vicekancléř Habeck o tom prý neví.

Americká automobilka Tesla chce podle amerických médií přesunout výrobu baterií do elektromobilů z Německa do USA. Německý vicekancléř Habeck o tom prý neví. Zdroj: e15.cz

Německo vede pokročilé rozhovory o převzetí tří klíčových dodavatelů zemního plynu. Jedná se o společnosti Uniper, VNG a Securing Energy for Europe.
Francouzská premiérka Élisabeth Borneová vyzvala firmy, domácnosti i úřady v zemi, aby snížily svou energetickou spotřebu o deset procent.
Letecké společnosti Emirates a United uzavřely nové partnerství. Od března 2023 zprovozní novou přímou linku mezi New Yorkem a Dubají.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 259. den roku, svátek má Ludmila, před 38 lety zemřel francouzský podnikatel Louis Réard, vynálezce dvoudílných dámských plavek neboli bikin. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Německo převezme klíčové dodavatele plynu

Německá vláda vede pokročilé rozhovory o převzetí tří obřích dodavatelů zemního plynu, kteří přeprodávají strategickou surovinu i do České republiky. Vedle už dříve zmiňovaného Uniperu chce Berlín znárodnit také společnosti VNG a Securing Energy for Europe. Německo se těmito kroky snaží bojovat s energetickou krizí v Evropě, vyvolanou Ruskem. Spolkový kabinet kancléře Olafa Scholze také v pátek nařídil zabavit německá aktiva ruské ropné společnosti Rosněfť.    

Francouzi budou v zimě méně topit, rozhodla vláda

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová vyzvala všechny domácnosti, podniky a úřady v zemi, aby v zimních měsících snížily svou energetickou spotřebu o deset procent oproti předchozímu roku. Francie tak výrazně zpřísňuje svůj původní cíl, kdy chtěla ušetřit stejné množství energií v horizontu dvou let. 

Nové partnerství v letecké dopravě

Aerolinky Emirates ze Spojených arabských emirátů a americké United se domluvily na nové obchodní spolupráci, která rozšíří jejich leteckou síť a umožní zákazníkům snadnější přístup do stovek nových destinací. United například od března příštího roku zprovozní novou přímou linku mezi New Yorkem a Dubají. Odtud pak budou moci pasažéři cestovat se společností Emirates do více než stovky dalších měst.

Tesla mění plány, německý ministr to popírá 

Americký výrobce elektromobilů Tesla mění strategii a místo v Německu bude baterie pro svá vozidla vyrábět ve Spojených státech, kde by mohl využít daňové úlevy. S odvoláním na své zdroje to tvrdí americký deník The Wall Street Journal. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck to nicméně ve čtvrtek popřel. O změně postoje automobilky prý nic neví. Tesla se ke zprávě nevyjádřila. 

Stane se dnes

  • V Praze se koná neformální zasedání ministrů zemědělství a rybolovu ze států Evropské unie. 
  • Proběhne také jednání zástupců evropských měst a regionů. Do Prahy na něj přijede i starosta Kyjeva a bývalý ukrajinský boxerský šampion Vitalij Kličko. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Evropské unii za srpen. 
  • Nový britský král Karel III. navštíví Wales, kde se potká s tamním premiérem Markem Drakefordem.
  • V Paříži budou stávkovat letoví dispečeři. Společnost Air France kvůli tomu ruší polovinu plánovaných letů.
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že sníží základní úrokovou sazbu z osmi na 7,5 procenta.