Těsné turecké referendum bude mít dohru, opozice požádá o přepočet hlasů

Reakce německých Turků na předběžné výsledky referenda

Reakce německých Turků na předběžné výsledky referenda Zdroj: Reuters

Reakce německých Turků na předběžné výsledky referenda
Reakce německých Turků na předběžné výsledky referenda
Sčítání hlasů v tureckém referendu
Sčítání hlasů v tureckém referendu
Sčítání hlasů v tureckém referendu
12
Fotogalerie

V tureckém referendu zvítězili zastánci změn ústavy, které posílí pravomoce hlavy státu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných agenturou Anadolu. Po sečtení 99 procent hlasů mají příznivci změn zatím 51,3 procenta. Z domácích hlasů je přitom sečteno už 99,99 hlasů a v zahraničí mají zastánci ústavní reformy výraznější převahu, získali téměř šedesát procent. Část opozice zveřejněná čísla zpochybňuje.

Výsledek referenda ještě před sečtením všech hlasů přivítal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, i jedna z opozičních stran, nacionalistická Strana národní akce (MHP). Naopak jiná část opozice Lidová republikánská strana (CHP) už oznámila, že bude žádat přepočítání hlasů. Stěžovala si mimo jiné na to, že národní volební komise uznala za platné i neorazítkované lístky.

Také prokurdská Lidová demokratická strany (HDP) výsledky zpochybnila. Mimo jiné uvedla, že stín na legitimitu voleb padá i s tím, že její předseda je ve vězení a že se referendum konalo v době platnosti výjimečného stavu.

Odpůrci změn zvítězili ve třech největších tureckých městech - Istanbulu, Ankaře a Izmiru. Volební účast činila asi 84 procent.

Dnes mohlo v Turecku hlasovat 55,3 milionu voličů, již dříve mohly odevzdat svůj hlas necelé tři miliony Turků žijících v zahraničí. V zahraničí zvítězili mezi Turky zastánci změn ústavy s větším náskokem, když se pro posílení prezidentských pravomocí vyslovilo téměř 60 procent hlasujících.

Připomeňte si turecký dějinný vývoj: