Tisíce Britů v zemích EU pobírají sociální dávky. V Česku je to 23 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Nezaměstnaní Britové vybírají v bohatších zemích Evropské unie víc na sociálních dávkách a příspěvcích, než kolik žádají občané dotyčných zemí v Británii. Britská vláda už delší dobu tvrdí, že migranti na britské ostrovy proudí kvůli lepším sociálním dávkám.

List The Guardian zjistil, že nejméně 30 tisíc Britů požaduje dávky v nezaměstnanosti v zemích po celé EU. The Guardian svá zjištění opřel o údaje získané z 23 dalších států unie. Vyplynulo z nich například i to, že čtyřikrát víc Britů pobírá dávky v nezaměstnanosti v Německu, než kolik Němců je dostává v Británii.

A počet nezaměstnaných Britů na dávkách v Irsku převyšuje počet Irů pobírajících stejné příspěvky v Británii poměrem pět ku jedné. A nejenže mnohem víc Britů v těchto zemích pobírá dávky, než naopak; často platí, že dávky a příspěvky v Evropě jsou mnohem štědřejší než v Británii. Brit ve Francii dostane třikrát víc než nezaměstnaný Francouz v Británii, dodal The Guardian.

Ve Finsku, Švédsku, Dánsku, Belgii, Lucembursku, Německu, Rakousku, Francii a Irsku je počet Britů pobírajících dávky v nezaměstnanosti téměř třikrát vyšší než počet občanů těchto zemí pobírajících stejné příspěvky ve Velké Británii – 23 011 Britů vůči 8720 občanům těchto devíti zemí v Británii.

Zdroj: The Guardian

Tato zjištění nabízejí mnohem rozmanitější pohled napříč Evropou než zjednodušená verze, jakou malují ti, kdo brojí proti imigraci a Evropské unii v čele se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) a částí Konzervativní strany Davida Camerona.

O východ není zájem

Údaje ukazují, že poměr Britů žádajících o sociální dávky je v zemích EU rozdělen od západu na východ - a v chudších východoevropských zemích, které se k Evropské unii připojily během posledního desetiletí, je situace velmi odlišná. Tady o dávky v nezaměstnanosti prakticky žádní Britové nežádají; z téměř 30 tisíc Britů na dávkách v nezaměstnanosti v jiných zemích EU jich jen 62 pobírá tyto příspěvky v deseti zemích, které do unie vstoupily po roce 2004.

Česká republika do Evropské unie vstoupila 1. května 2004. Podle tabulky, kterou zveřejnil The Guardian, v České republice pobírá dávky v nezaměstnanosti 23 Britů, zatímco v Británii je na stejných příspěvcích 4560 obyvatel České republiky. Pro Slovensko, které vstoupilo do EU stejně jako Česko, je tento poměr pět ku 6690.