Tisíce Turků protestovaly v Ankaře proti Erdoganově vládě

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Tisíce Turků se v sobotu shromáždily v centru Ankary, protestovaly proti vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a požadovaly její rezignaci. Kabinet čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu, který si zatím vyžádal obměnu téměř poloviny ministrů. Evropští představitelé vyzvali Ankaru, aby přistupovala k vyšetření skandálu transparentně. Objevily se totiž obavy, že Erdoganův kabinet zasahuje nepřiměřeným způsobem do práce policie, uvedla agentura AP.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt na komunitní síti Twitter uvedl, že by se Turecko mělo navrátit k „demokratickým reformám inspirovaným Evropskou unií“. Jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier zase v rozhovoru pro list Bild Am Sonntag řekl, že Turci by měli objasnit veškerá podezření z korupce, aniž budou brát ohled na to, kdo je tím obviněným.

Policie zadržela kvůli korupci 24 lidí, včetně synů dnes již bývalých ministrů. „Na Blízkém východě, který je poznamenám krizemi a konflikty, je Turecko, jež je stabilní vnitřně i navenek, potřebné jako pevná kotva,“ dodal Steinmeier.

V centru Ankary se v sobotu shromáždily asi 4000 lidí, které sezvaly místní odborové svazy. Požadovali odstoupení vlády a vykřikovali hesla jako: „Ať jsou zlodějům zlomeny ruce!“

Protesty proti kabinetu se uskutečnily již v pátek v Istanbulu. Demonstranti se neúspěšně pokusili obsadit známé Taksimské náměstí, které bylo před několika měsíci dějištěm bouřlivých nepokojů. Policie proti nim zasáhla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Podobně vypadala i demonstrace v Ankaře.

Korupční skandál

Ve středu rezignovali tři ministři vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, protože jejich synové byli spolu s desítkou dalších osob zadrženi 17. prosince v rámci vyšetřování korupčních praktik při zadávání veřejných zakázek. Erdoganova vláda tak zřejmě čelí největší krizi za 11 let u moci. Premiér ale zůstává od začátku případu věrný svému tvrzení, že jde o spiknutí proti jeho vládě.

„Stupňující se vyšetřování korupce naznačuje, že politická rizika v Turecku byla podceněna,“ řekl agentuře Reuters analytik Spiro Sovereign Strategy Nicholas Spiro. Lira je nyní podle něj mimořádně zranitelná navzdory snahám centrální banky o její podporu. Turecko patří také mezi rozvíjející se trhy nejvíce ohrožené odlivem peněz kvůli rozhodnutí centrální banky USA (Fed) omezit opatření na podporu ekonomiky. Fed v rámci podpory ekonomického růstu kupuje měsíčně dluhopisy za zhruba 85 miliard dolarů, od ledna se však rozhodl svůj program snížit v průměru o deset miliard.

Rostoucí turecká ekonomika láká české podnikatele