Tisícům hospod ve Velké Británii hrozí uzavření. Ryanair v krizi poroste, tvrdí jeho šéf

Ryanair poroste i v případě hospodářské krize. Přetáhne totiž zákazníky dražší konkurenci. Myslí si to šéf těchto nízkonákladových aerolinek Michael O'Leary.

Ryanair poroste i v případě hospodářské krize. Přetáhne totiž zákazníky dražší konkurenci. Myslí si to šéf těchto nízkonákladových aerolinek Michael O'Leary. Zdroj: e15.cz

Tisícům hospod ve Velké Británii hrozí kvůli drahým energiím bankrot. Žádají o pomoc vládu.
Indický miliardář Mukeš Ambani pokryje svou zemi 5G sítěmi. Do projektu investoval 25 miliard dolarů.
Americké akcie v úterý oslabily.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 243. den roku, svátek má Pavlína, před 25 lety zahynula při automobilové nehodě v Paříži britská princezna Diana. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne. 

Maďarsko znovu zpřísnilo měnovou politiku, forint posílil

Maďarská centrální banka v úterý opět výrazně zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 11,75 procenta. Budapešť tak na rozdíl od Česka nebo Polska plánuje nadále pokračovat v razantním utahování měnové politiky. Maďarsko má už nyní nejvyšší úrokové sazby v celé Evropské unii. Investoři krok centrálních bankéřů přivítali. Forint včera posílil vůči euru o 1,3 procenta, nejvíce za poslední čtyři týdny.   

Drahé energie drtí britské pohostinství

Tisícům hospod ve Velké Británii hrozí bez okamžité pomoci státu bankrot. Důvodem jsou především vzrůstající účty za energie. Sektor se také stále ještě plně nevzpamatoval z koronakrize. V dopise britské vládě to uvedlo největší obchodní sdružení v odvětví nápojů a pohostinství ve Spojeném království The British Beer and Pub Association. Podle americké banky Goldman Sachs by míra inflace v Británii mohla příští rok přesáhnout 22 procent.   

Ryanair se ekonomické krize nebojí, uvedl O’Leary

Šéf irských nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O'Leary očekává, že jeho společnost poroste v případě hospodářské krize ještě rychleji než dosud. Zákazníci, kteří v minulosti využívali služeb dražší konkurence podle O'Learyho přejdou k levnějšímu Ryanairu. Irské aerolinky chystají na letošní zimu rekordní počet letů. Ostatní letecké společnosti, jako je například British Airways, totiž spoje naopak ruší. 

Miliardář Ambani pokryje Indii 5G sítěmi 

Jeden z nejbohatších Indů Mukeš Ambani oznámil, že jeho společnost Reliance Industries spustí v Indii během dvou měsíců mobilní síť páté generace (5G). V první fázi bude pokrývat velká města včetně Bombaje a Nového Dillí. Do prosince roku 2023 se má rozšířit do celé země. Ambani tvrdí, že jeho vysokorychlostní síť bude největší na světě. Firma do projektu investovala 25 miliard dolarů, asi 611 miliard korun.      

Americké akcie zlevnily, nedařilo se technologiím

Akciové burzy ve Spojených státech potřetí za sebou oslabily. Dolů je táhly především cenné papíry velkých technologických společností jako je například Apple či Microsoft. Index S&P 500 se snížil o 1,1 procenta. Dow Jones odepsal 0,96 procenta a Nasdaq Composite klesl o 1,12 procenta. Přibližně o pět procent zlevnila ropa. Propadla se také hodnota zlata a stříbra. 

✅ Evropští politici včetně českého premiéra Petra Fialy se loučí s posledním vůdcem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem, který v úterý zemřel ve věku 91 let. 

Stane se dnes

  • Od dnešního dne přeruší svůj provoz plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Oficiálním důvodem je údržba kompresorové stanice. Plynovod má být vyřazen z provozu po tři dny. 
  • V Německu končí platnost levné celostátní jízdenky na regionální a městskou dopravu za devět eur (zhruba 220 korun) a nižší daň na pohonné hmoty. Tato opatření spolková vláda zavedla, aby ulevila občanům od vysokých cen energií a paliv. 
  • Statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad srpnového vývoje inflace v eurozóně. Ekonomové očekávají, že z červencové hodnoty 8,9 procenta inflace vystoupí na další rekord a dostane se nejméně na devět procent.
  • Začíná mezinárodní filmový festival v Benátkách, který potrvá do 10. září.