Tokio a Soul se přou o odškodnění pro válečné oběti, doplatit na to může i Samsung

Japonský ministr zahraničí Taró Kóno (vpravo) a jihokorejský velvyslanec

Japonský ministr zahraničí Taró Kóno (vpravo) a jihokorejský velvyslanec Zdroj: ČTK

Japonský ministr zahraničí Taró Kóno (vpravo) a jihokorejský velvyslanec
2
Fotogalerie

Jižní Korea a Japonsko vedou spor ohledně verdiktu jihokorejského soudu, který loni přikázal dvěma japonským firmám, aby odškodnily oběti nucené práce z válečného období. Podle Japonska rozhodnutí soudu porušilo mezinárodní právo, protože veškerá práva na kompenzace byla zrušena smlouvou z roku 1965. Japonský ministr zahraničí Taró Kóno v pátek prohlásil, že Jižní Korea musí rychle podniknout kroky, které povedou k vyřešení sporu. Informovala o tom agentura Reuters.

Japonsko začátkem tohoto měsíce oznámilo, že omezuje vývoz některých materiálů využívaných v technologickém průmyslu do Jižní Koreje. Jedná se o materiály používané při výrobě displejů pro chytré telefony a při výrobě paměťových čipů. Tento krok by mohl znamenat problémy pro jihokorejské výrobce elektroniky, například pro společnost Samsung Electronics, která je největším producentem chytrých telefonů a paměťových čipů na světě.

Jižní Korea byla v letech 1910 až 1945 pod japonskou nadvládou a spory s kořeny v minulosti znamenají dodnes zátěž pro vztahy mezi Tokiem a Soulem. Japonský ministr zahraničí Kóno si předvolal jihokorejského velvyslance v Japonsku Nam Kwan-pchjoa poté, co ve čtvrtek vypršela lhůta, kterou Tokio dalo Soulu pro souhlas s mezinárodní arbitráží s cílem vyřešit spor o odškodné.

Podle šéfa japonské diplomacie musí Jižní Korea učinit urychlená opatření k nápravě rozhodnutí jihokorejského nejvyššího soudu, které nařizuje vyplacení kompenzací.

Jihokorejská policie dnes informovala, že před japonskou ambasádou v Soulu se zapálil 78letý Jihokorejec. Muž oheň založil v autě, které zaparkoval před sídlem velvyslanectví. Byl převezen do nemocnice, kde svým zraněním podlehl.

Podle místních médií byl tchán Jihokorejce obětí nucených prací za druhé světové války a muž se zapálil na protest proti japonskému omezení exportu do Jižní Koreje. Japonsko již dříve odmítlo, že by tato omezení byla důsledkem sporu o odškodné, Jižní Korea je ale považuje za odvetná opatření.

Mnoho Jihokorejců v souvislosti se sporem bojkotuje japonské výrobky a služby od piva přes oblečení po cestování, píše agentura Reuters.