Tony Blair se bojí možného britského odchodu z EU

Tony Blair

Tony Blair Zdroj: profimedia.cz

Bývalý britský premiér Tony Blair se „hluboce obává“ toho, že by Spojené království mohlo vystoupit z Evropské unie, pokud by došlo na referendum. Možnost všeobecného hlasování o setrvání země v EU v červenci připustil současný premiér David Cameron. Blair pro německý Die Zeit dodal, že problémy se mohou vyhrotit, pokud bude Bruselu překotně předáváno příliš pravomocí, aniž by to bylo podložené demokratickou legitimitou.

Britské opuštění Evropské unie dlouho nepřicházelo v úvahu, s vypuknutím dluhové krize v eurozóně a s rodícími se plány na pevnější politickou unii v rámci bloku se postoj britských politiků mění.

David Cameron, který je pod tlakem části konzervativních poslanců, v červenci prohlásil, že je ochoten uspořádat referendum o vztahu Británie s Evropskou unií. Nešlo by v něm podle něj pouze o otázku setrvání či odchodu z unie, ale i o podmínky členství. „Pro naši zemi je důležité, abychom měli nastavený vztah s Evropou správně,“ uvedl Cameron.

Jeho předchůdce v Downing Street Blair pro Die Zeit uvedl, že bylo jasné, že krize eurozóny povede k výrazným politickým změnám v EU. „A kvůli tomu se hluboce obávám toho, že by se Británie v referendu mohla rozhodnout pro opuštění celého toho procesu,“ podotkl Blair citovaný agenturou Reuters.

„Když se na EU převede více kompetencí, ruku v ruce s tím musí jít i vytvoření demokratické legitimity. Británie v tom musí hrát silnou roli, protože potřebujeme rovnováhu mezi evropskými institucemi a národními státy. Pokud se to udělá špatně, může vzniknout politická krize, která bude stejně velká jako současná krize eura. Lidé nebudou souhlasit se zánikem národního státu,“ míní Blair.

Podle průzkumů je pro odchod z EU stále více Britů. Skeptici tvrdí, že opuštění evropského bloku by Británii ekonomicky prospělo, když by ušetřila miliardy na nákladech členství. Příznivci členství oponují a varují před ztrátou vlivu. Dodávají, že EU je hlavním obchodním partnerem Británie a přijatá pravidla bloku na ni dopadnou, ať bude jeho členem, nebo ne.

Premiér Cameron přes neurčitý příslib referenda zatím zachování členství země v EU spíše podporuje. Zdůraznil, že Británie jako otevřená ekonomika potřebuje mít přístup na evropský trh a také možnost tento trh ovlivňovat. „Jednotný trh je hlavním motivem pro setrvání v EU,“ uvedl.