Tragédie v Jaroslavli: Manažera aerolinek od trestu zachránila amnestie

Trosky letounu na břehu řeky Volhy

Trosky letounu na břehu řeky Volhy Zdroj: CTK/ITAR-TASS

Jediný obžalovaný v kauze tragické havárie letounu Jak-42 s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl ze září 2011 dostal trest pěti let odnětí svobody. Soud v Jaroslavli mu ale současně trest odpustil s tím, že případ souzeného Vadima Timofejeva spadá pod letošní amnestii. V letadle zahynuli i tři čeští hokejisté a jeden slovenský reprezentant.

„Trest se promíjí v souvislosti s amnestií, vyhlášenou k 70. výročí vítězství (ve druhé světové válce), záznam o trestu se vymaže,“ uvedl soudce, který nejprve ohlásil nepodmíněný trest. Celý rozsudek četl od pondělka, dohromady skoro 20 hodin.

Timofejev, který byl v letecké firmě Jak-servis jako náměstek generálního ředitele zodpovědný za přípravu pilotů, podle vyšetřovatelů v rozporu se zákonem dovolil létat posádce, která nebyla dostatečně přeškolena na daný typ letounu, a kapitánovo oprávnění bylo vystaveno na základně neplatných dokumentů. Ani nevyhodnotil kapitánovy chyby během předchozích letů. Pro obžalovaného, který vinu popíral, žádala prokuratura šest let vězení, pozůstalí podmíněný trest, protože příčina havárie nebyla podle jejich názoru dostatečně hodnověrně objasněna.

Timofejev ve svém závěrečném proslovu před soudem prohlásil, že by raději zahynul spolu s posádkou, než aby byl odsouzen. „S verdiktem jsem spokojen, odvolávat se nebudu,“ řekl po vynesení rozsudku.

Piloti omylem brzdili

Při leteckém neštěstí zahynuli i hokejisté a funkcionáři jaroslavlského Lokomotivu včetně českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitry.

Podle expertní zprávy piloti způsobili katastrofu tím, že při startu bezděčně brzdili; letoun tak nedosáhl potřebné rychlosti a havaroval krátce po startu na jaroslavlském letišti. Cílem letu měl být Minsk, kde se hráči chystali zahájit utkáním s místním Dinamem novou sezónu Kontinentální hokejové ligy (KHL).

Při neštěstí zahynulo 44 lidí. Jako jediný přežil palubní inženýr Alexandr Sizov, který při zřícení stroje nebyl v pilotní kabině, ale mezi cestujícími.

„Po nějaké době mezi cestujícími zavládla nervozita, když letadlo hned nevzlétlo. Po chvíli mi došlo, že stroj jede po oranici,“ vzpomínal v televizním rozhovoru měsíc po neštěstí na chvíle, kdy Jak-42 opustil ranvej a odpoutal se od země až na poli. „Z pole jsme se pak odpoutali, ale bylo mi jasné, že letadlo padá a každou chvíli se rozbije o zem,“ řekl Sizov. Letoun se od země odpoutal jen do výše několika metrů, zavadil o anténu rádiového majáku a zřítil se na břehu řeky Volhy.

Nadějný tým

Ruský útočník Alexandr Galimov nezahynul při havárii, podlehl však svým rozsáhlým popáleninám o několik dní později v moskevské nemocnici.

Tým z Jaroslavle prožil hvězdné chvíle na počátku tisíciletí, kdy Lokomotiv pod taktovkou českého trenéra Vladimíra Vůjtka dobyl dva tituly mistrů Ruska v letech 2002 a 2003. Později Vůjtek pomohl i k bronzové medaili v KHL. Naděje na další pohár šampionů se vkládaly právě do týmu, který zahynul 7. září 2011 cestou k prvnímu zápasu.