Trest za brexit: V místních volbách v Anglii posílily prounijní strany

Místní volby v Anglii a Severním Irsku: ministerská předsedkyně Theresa Mayová

Místní volby v Anglii a Severním Irsku: ministerská předsedkyně Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Místní volby v Anglii a Severním Irsku
Místní volby v Anglii a Severním Irsku
3
Fotogalerie

Dvě hlavní britské politické strany, vládnoucí konzervativci a opoziční labouristé, utrpěly ztráty ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Severním Irsku. Vyplývá to z dílčích výsledků.

"Angličtí voliči využili místní volby k potrestání konzervativců premiérky Terezy Mayové a opoziční Labouristické strany za zablokování brexitu," napsala agentura Reuters na základě výsledků z asi třetiny anglických zastupitelstev, o nichž se ve čtvrtek rozhodovalo.

Vládnoucí konzervativci přišli skoro o čtvrtinu křesel, zatímco proevropští liberální demokraté své zastoupení zdvojnásobili a zelení zvýšili skoro na šestinásobek, napsala agentura DPA o výsledcích ze 72 z 248 anglických zastupitelstev. Mírné ztráty podle ní utrpěli i opoziční labouristé.

Podle médií byla účast voličů extrémně nízká. Mnoho voličů také nespokojenost s chaosem okolo vystoupení Británie z Evropské unie vyjádřilo demonstrativním roztrhání hlasovacích lístků, poznamenala DPA.

Podle výsledků ze 75 z 248 anglických zastupitelstev, zveřejněných na webu BBC, konzervativci oproti volbám před čtyřmi lety zatím přišli o 212 křesel a labouristé o 54, zatímco liberální demokraté získali oproti dosavadnímu stavu dalších 145 mandátů a také přibylo 117 nezávislých.

I podle komentátorky stanice BBC první výsledky naznačují, že voliči trestali obě hlavní politické strany za to, jak si radily s brexitem, zatímco z jejich ztrát těží menší strany, jako jsou liberální demokraté a zelení, protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) a i nezávislí kandidáti.

Voliči nemohli hlasovat pro letos založenou Stranu pro brexit europoslance Nigela Farage, jež nasadila kandidáty jen do blížících se voleb do Evropského parlamentu. Ty má podle průzkumů největší šanci vyhrát.

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nevolí v celé zemi, nýbrž jen do všech 11 rad v Severním Irsku a do 248 ze 343 anglických zastupitelstev. V Anglii bylo ve čtvrtek podle BBC ve hře 8400 zastupitelských míst, dalších 462 v Severním Irsku. V šesti anglických městech se přímo volili starostové.

Británie měla vystoupit z EU 29. března, ale premiérka Mayová nedokázala rozvodovou dohodu nechat schválit v parlamentu. Termín ani způsob odchodu Británie z EU tak ani více než měsíc po původně plánovaném datu brexitu stále není jasný. Po dubnovém mimořádném unijním summitu má Británie na schválení podmínek vystoupení čas do konce října. Od dohodnutí druhého odkladu brexitu se však vyjednávání na britské politické scéně nijak zásadně neposouvá a mnozí komentátoři se domnívají, že britský odchod se může v říjnu znovu odsunout.