Trhy víc znepokojí Řecko než Hollande, míní analytici

Předseda Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos

Předseda Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos Zdroj: profimedia.cz

Podle prvních reakcí ekonomických analytiků budou trhy nervóznější z výsledků řeckých voleb, než z vítězství socialisty Françoise Hollanda v prezidentských volbách ve Francii. Nejistota kolem vytvoření řecké vlády se už projevila na asijských trzích.

Finanční trhy si zvykají na Hollandův program na podporu růstu vzhledem k tomu, že si získává podporu i jinde v Evropě, uvedla agentura Reuters. Podle ní ale analytici tvrdí, že Hollande bude muset rychle ujistit investory o svých ekonomických plánech v době, kdy opět rostou obavy z dluhové krize v eurozóně.

Podle agentury AFP trhy více znepokojuje posílení extremistických stran v Řecku než vítězství Hollanda, jehož ekonomický program investoři už prý nevnímají jako hrozbu. „Příští týden může být rizikový, ale větší vliv může mít paradoxně Řecko, než francouzské volby,“ řekla AFP Valérie Plagnolová z banky Crédit Suisse.

Od Hollanda se nečeká obrat o 180 stupňů

Francie se potýká se slabým růstem a největší nezaměstnaností od roku 1999 a vysokými státními výdaji, napsala Reuters a připomněla nedávnou ztrátu nejvyššího hodnocení od ratingové agentury Standard & Poor. Na druhou stranu se náklady na financování státního dluhu mezi oběma koly prezidentských voleb nezvýšily. Podle Reuters ale „trhy a ratingové agentury čekají, aby je (Hollande) přesvědčil o tom, že bude snižovat rozpočtový deficit“.

„Hollande zřejmě nechce zpochybnit evropský fiskální pakt, ale spíš k němu přidat prorůstovou dimenzi. V tomto ohledu už není v Evropě sám a to by mělo spíše uklidňovat,“ řekla Plagnolová. Podle Laurence Boonea, šéf ekonoma banky BofA-Merrill Lynch, změna prezidenta ve Francii neznepokojuje, protože „investoři očekávají umírněnou sociální politiku“.

Čtěte také:

Končí pětiletka Merkozy. Přichází François Hollande

Novým prezidentem Francie je François Hollande

Reuters cituje David Thebaulta z makléřské firmy Global Equitis v Paříži, podle něhož „může trvat asi týden, než trhy vstřebají výsledky francouzských voleb“. „Ale ve střednědobém výhledu to posiluje naději na novou dynamiku v Evropě, která by se zaměřovala na růstová opatření a ne jen na škrty“. „Výsledek voleb ve Francii i v Řecku je výrazem odporu proti postoji Německa v této dluhové krizi. Lidé říkají, že už bylo dost úspor,“ řekl Thebault.

„Myslím, že reakci trhů bude dosti mírná. Zprávy z Řecka mohou být v krátkodobém horizontu důležitější než zprávy z Paříže,“ uvedl ekonom Deutsche Bank Gilles Moec. „Všichni v Hollandově okolí pracují na tom, aby uklidnili jakékoli obavy týkající se Německa a to je důležité, protože o to v příštích dnech půjde. Hollande se v posledních týdnech ve svém postoji k opětovnému projednání rozpočtového paktu posunul do té míry, že to může naprosto proveditelné,“ řekl Moec.

Hollande chce prosadit rozšíření evropského fiskálního paktu o opatření na podporu růstu. Stejně tak chce vydávání evropských dluhopisů určených na konkrétní projekty infrastruktury.

V kampani přislíbil vyrovnat francouzský rozpočet do roku 2017, současně ale sliboval prorůstová opatření. Stejně tak chce výrazně zvýšit daně z nejvyšších příjmů.

Neklid kolem dalšího směřování Řecka už na trhy dopadl

Větší neklid panuje ohledně výsledků předčasných voleb v Řecku. Obě dosud vládní proevropské strany totiž nezískaly většinu poslanců potřebnou k vytvoření nové koaliční vlády. Vyplývá to z výsledků voleb po sečtení 95 procent hlasů, které zveřejnilo ministerstvo vnitra. Výsledek tak zpochybňuje vytvoření vlády, která by podporovala dosavadní ostrá úsporná opatření.

Nejistota kolem vytvoření řecké vlády se už projevila na asijských trzích. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 2,8 procenta na tříměsíční minimum 9119,14 bodu. Akcie na hongkongské burze ztrácely ve druhé polovině obchodování 2,4 procenta a míří k nejhoršímu výkonu za šest měsíců. Mírně slabší byly indexy čínských burz.

„Existují velké obavy, že nová vláda v Řecku ukončí úsporná opatření, což povede k neřízenému bankrotu. To vyvolává na všech trzích rizikových aktiv všeobecný výprodej,“ řekl agentuře Reuters analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun.

Na asijském devizovém trhu euro k dolaru pod vlivem výsledků voleb sestoupilo pod 1,30 USD a vypadlo z dosavadního rozpětí 1,30-1,35 USD, v němž se pohybovalo tří měsíce. Trh znepokojil hlavně propad řecké socialistické strany PASOK, která se po vítězství v minulých volbách nyní propadla až na třetí místo.