Tribunál v Haagu začal vyšetřovat údajné zločiny Janukovyčova režimu

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu Zdroj: ctk/ap

Žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová začala předběžně vyšetřovat obvinění, že v době před pádem bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče spáchaly jeho síly na Ukrajině zločiny proti lidskosti.

Nová ukrajinská vláda se nedávno obrátila na mezinárodní soud s podezřením, že se Janukovyčovy jednotky dopustily zločinu proti lidskosti, když od loňského listopadu do letošního února v Kyjevě a dalších městech zabily více než 100 demonstrantů.

Nynější předběžné vyšetřování umožní hlavní žalobkyni soudu rozhodnout, zda obvinění jsou dostatečně podložená a vážná k tomu, aby začalo řádné vyšetřování s cílem připravit soudní proces.

Obvinění se týká období, které končí před zabráním poloostrova Krym Ruskem. To znamená, že ICC se nebude zabývat případnými zločiny, které tam mohli spáchat ruští vojáci či představitelé.

Ukrajina dosud neratifikovala zakládající smlouvu ICC, ale 17. dubna podle agentur oficiálně uznala pravomoc haagského tribunálu pro vyšetřování událostí v zemi od 21. listopadu do 22. února. Jde prý kromě jiného o útoky odstřelovačů během protestů na kyjevském náměstí Nezávislosti.

ICC je prvním trvalým mezinárodním soudem, který má právo stíhat pachatele genocid, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů po celém světě, a to od 1. července 2002, kdy jeho zakládající smlouva vstoupila v platnost. Dosud soud zahájil osm vyšetřování. Všechna se týkala Afriky, takže případné stíhání někoho na Ukrajině by bylo pro ICC prvním případem v Evropě.

Česko ratifikovalo smlouvu o ICC v roce 2009. Pravomoci haagského tribunálu dosud stále neuznává několik desítek zemí, mezi nimi Spojené státy, Izrael, Rusko nebo Čína. Například Washington se obává, že by soud mohl stíhat některé příslušníky amerických vojenských misí v zahraničí.