Trump není zkušený v zahraniční politice, tvrdí čínský tisk

Americké prezidentské volby 2016

Americké prezidentské volby 2016 Zdroj: ČTK

Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
8
Fotogalerie

Víkendový telefonický rozhovor budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen nesvědčí o ničem jiném než o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v oblasti zahraniční politiky.

Napsal to čínský list China Daily v reakci na první kontakt tohoto druhu mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s touto zemí. Čínská média se dnes snaží Trumpa spíš omlouvat a vyzývají k potrestání Tchaj-wanu.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking nabádá, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Čínské ministerstvo zahraničí proti Trumpově pátečním telefonátu s hlavou Tchaj-wanu protestovalo. Vyzvalo Spojené státy, aby se držely politiky jedné Číny a obezřetně kvůli riziku narušení čínsko-amerických vztahů zacházely s tchajwanskou otázkou.

Trump svůj telefonát na twitteru v sérii komentářů obhajoval a ve svých nedělních tweetech přitom Čínu ostře kritizoval, především za její měnovou politiku a rozpínavost v oblasti Jihočínského moře. "Ptala se nás snad Čína, jestli je v pořádku devalvovat svou měnu (což snižuje konkurenceschopnost našich firem), uvalovat na naše výrobky dovážené do Číny vysoká cla či stavět obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím že ne!" napsal Trump mimo jiné.

Reakce čínského oficiálního tisku na Trumpova slova byla nicméně relativně umírněná a deníky svalovaly vinu převážně na tchajwanskou stranu.

"Tento krok byl dán (Trumpovým) nedostatečným pochopením citlivých otázek čínsko-amerických vztahů a vztahů přes Tchajwanský průliv," podotkl čínský deník psaný v angličtině China Daily.