Trump rozpustil poradní sbory. Nikdo v nich ani nechtěl být

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump přišel o oba poradní sbory, které mu měly pomáhat ve streategických rozhodnutích. Obě zmíněná uskupení tvořili zejména vedoucí manažeři velkých firem, kteří s prezidentem probírali cesty, kterými by se měla vydat americká průmyslová výroba při vytváření nových pracovních míst, ale i obecnější témata.

Na vině jsou dvě skutečnosti. Jednak prezidentovy postoje k otázkám imigrace do Spojených států, dodržování dohody na ochranu klimatu či nově jeho dvojaká stanoviska k vyhrocení rasových nepokojů v Charlottesville – a za druhé nespokojenost businessmanů, kteří v radách seděli.

Dotyční odešli, a Trump se tváří, že poradní grémia skončila z jeho vůle. Tečku za Manufacturing Council, tedy Radou pro průmysl, a za Strategy and Policy Forum, čili za Strategickým a politickým fórem, udělaly prezidentovy výroky ze středy tohoto týdne. V nich se nejen vrátil k tématu rovnocenné viny rasistů a jejich oponentů na násilnostech ve Virginii, ale přidal názor, že také mezi nacisty jsou dobří lidé.

Vložený obrázek 1

Pohár trpělivosti přetekl. K Trumpovi se otočili zády šéf největší federace odborových svazů AFL-CIO Richard Trumka a jeho zástupkyně Thea Leeová. Torza obou poradních orgánů poté Trump oficiálně rozpustil. „Místo toho, aby stoupal tlak na oba sbory, tak je raději ukončím. Děkuji vám všem,“ uvedl šéf Bílého domu. Den předtím ještě tvrdil, tváří v tvář odchodům, že za každého, kdo vystoupí, má plno dalších.

„Se zrádci se nespolupracuje,“ dodal. Snaha udělat z nouze vlastní rozhodnutí má ale trhliny. První je fakt, že si poradci balí kufry už od února, od zpřísnění podmínek pro cesty do USA.

Příznačné však je, že většina „odpadlíků“ oznámila své rezignace na Twitteru, což je Trumpovo oblíbené sociální médium. Kritika zní i z kruhů mimo poradce. Ozvali se Jeffrey Immelt, který vedl donedávna koncern General Eceltric, stejně jako prezidentka a výkonná ředitelka Campbell Soup Denise Morrisonová.

Původní sestavy osob, které v grémiích zasedly, byly přitom reprezentativní. Do práce Strategického a politického fóra se zapojili třeba ředitelé Mary Barraová (General Motors), Jamie Dimon (J.P.Morgan Chase), Indra Nooyiová (Pepsico) nebo Doug McMillon (Wal-Mart).

V radě pro průmysl se rovněž sešli ředitelé firem napříč obory: Dennis Mullenberg (Boeing), Michael Dell (Dell) či Alex Ghorky (Jonhson & Johnson). Prezident zatím nepotvrdil, zda hodlá vytvořit nějaká nová alternativní tělesa s jinými podnikateli, o nižchž dříve hovořil.