Trump: S Kanadou a Mexikem jsme uzavřeli nejdůležitější obchodní dohodu v historii USA

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy, Kanada a Mexiko uzavřely nejdůležitější obchodní dohodu v americké historii a všechny tři země z ní budou spravedlivě těžit. Prohlásil to dnes americký prezident Donald Trump. Hovořil tak o Dohodě USA - Mexiko - Kanada (USMCA), která nahradí dosavadní Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Smlouvu, která podle Trumpa Američanům zajistí statisíce pracovních míst, by prezident chtěl po schválení Kongresem podepsat do konce listopadu.

Kanadští vyjednavači se v neděli na poslední chvíli připojili k dohodě, kterou již v srpnu uzavřely vyjednávací týmy USA a Mexika. Podle amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera se smlouva vztahuje na obchodní výměnu v celkové hodnotě 1,2 bilionu dolarů (26,6 bilionu korun).

"Je to zdaleka nejdůležitější obchodní dohoda, kterou jsme uzavřeli... A stojí na principech spravedlnosti a reciprocity," prohlásil během tiskové konference v Růžové zahradě Bílého domu Trump. Prezident dlouhodobě kritizoval smlouvu NAFTA kvůli údajné neférovosti vůči Američanům, které podle něho připravovala o pracovní místa.

Nová smlouva nechává v platnosti část dosavadních pravidel, která proti Washingtonu hájila Ottawa, například proces řešení sporů umožňující ochránit Kanadě svůj dřevozpracující průmysl a další sektory před americkými antidumpingovými cly. Výměnou za to získají američtí farmáři napojení na zhruba 3,5 procenta kanadského mlékárenského trhu, jehož roční obrat se pohybuje kolem 16 miliard dolarů (356 miliard korun).

"Je to zvláště velké vítězství pro naše zemědělce, dává jim mnohem větší prostor k prodeji jejich produktů v Kanadě a Mexiku," prohlásil Trump.

Šéf Bílého domu již telefonicky hovořil s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Oba lídři, kteří se letos dostali do sporu v souvislosti s Trumpovou protekcionistickou politikou, se podle vyjádření kanadské strany shodli na prospěšnosti nové dohody i na tom, že se společně přičiní o to, aby vstoupila v platnost.

Trump dnes uvedl, že by dohodu chtěl podepsat do konce listopadu. Prezident předpokládá, že Kongres úmluvu do té doby schválí.