Trump v Rijádu: Boj s terorismem není o náboženství, je to bitva dobra se zlem

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie Zdroj: Reuters

Trump převzal medaili od saúdského krále a zúčastnil se tradičního tance s meči.
Do Rijádu přiletěla i Trumpova dcera Ivanka a zeť Jared.
Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie
Do Rijádu přiletěla i Trumpova dcera Ivanka a zeť Jared.
Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie
62
Fotogalerie

Donald Trump vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu a převzetí vůdčí role v boji proti extremismu a terorismu v regionu. Boj s terorismem označil za bitvu dobra a zla, nikoli za střet náboženství nebo civilizací. Americký prezident dnes vystoupil v rámci arabsko-amerického summitu v Rijádu. "Toto shromáždění se může stát počátkem míru na Blízkém východě a možná i na celém světě," řekl zástupcům 55 zemí.

Trump arabské státníky vyzval, aby "vyhnali teroristy ze svých svatyní". "Je to bitva mezi barbarskými zločinci, kteří chtějí vyhladit život, a slušnými lidmi všech vyznání, kteří jej chtějí bránit," řekl prezident. "Fanatickým násilím" podle jeho slov nejvíce utrpěly právě arabské země.

Saúdská Arábie jako kolébka islámu se stala první zastávkou na Trumpově vůbec první zahraniční cestě ve funkci prezidenta. "Terorismus se rozšířil po celém světě. Cesta k míru ale začíná právě zde, na této prastaré půdě, v této posvátné zemi," řekl nový šéf Bílého domu.

Ze zodpovědnosti za velkou část nestability v oblasti Blízkého východu obvinil Trump před arabskými lídry Írán. Ten podle něj trénuje spřízněné milice a financuje jim zbraně, které rozsévají zkázu a chaos v oblasti. Írán rovněž podle prezidenta povzbuzuje syrského vůdce Bašára Asada "k nepopsatelným zločinům".

Podobně se těsně před Trumpovým projevem vyjádřil saúdský král Salmán. "Je naší povinností jednotně se postavit silám zla a extremismu," řekl panovník. Protiíránské naladění summitu Salmán zdůraznil, když íránský režim, ovládaný de facto islámskými kleriky, označil za "špičku kopí globálního terorismu".

Trumpův projev je klíčovým bodem prezidentovy snahy o nové definování vztahů mezi USA a arabským a celým muslimským světem. Lídři arabských zemí dnes Trumpa vřelé přijali a přešli jeho ostré protimuslimské výpady z předvolební kampaně i dekret, jímž se po nástupu do funkce snažil dočasně zakázat vstup do USA obyvatelům šesti většinově muslimských zemí.

"Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny," řekl Trump.

Podívejte se do galerie, jak zachytili Trumpovo setkání s šejky fotografové:

Vesměs sunnitští vůdci arabských zemí si od Trumpa slibují, že se bude snažit zkrotit šíitský Írán a potlačit jeho rostoucí vliv v regionu, Na to od jeho předchůdce Baracka Obamy čekali marně; vliv Íránu za Obamy naopak vzrostl díky dohodě o omezení íránského jaderného programu a zrušení protiíránských sankcí, kterou USA za Obamy prosadily. Trump se nyní chce v očích Arabů od Obamovy politiky zřetelně distancovat.

"Přináším ze Spojených států poselství naděje a lásky. Proto jsem si vybral ke své první zahraniční cestě ve funkci prezidenta Saúdskou Arábii," řekl Trump na úvod svého vystoupení. Vize USA je podle něj vizí "míru, bezpečnosti a prosperity na Blízkém východě a v celém světě".