Trumpův první půlrok: jeho sesazení si přeje víc lidí než v případě Nixona

Donald Trump a francouzský prezident Emmanuel Macron při setkání v Paříži.

Donald Trump a francouzský prezident Emmanuel Macron při setkání v Paříži. Zdroj: Reuters

Richard Nixon se vyhnul možnému uvalení impeachmentu svou rezignací v roce 1974.
Donald Trump oznamuje odstoupení od pařížské dohody
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017)
Syn prezidenta Trumpa zveřejnil maily, které mají dokazovat, že Rusové před volbami nabídli kompromitující informace na Trumpovu soupeřku Clintonovou.
5
Fotogalerie

Impeachment amerického prezidenta Donalda Trumpa podporuje více Američanů než v případě Richarda Nixona v roce 1973. Trump je po půl roce v úřadu podle průzkumů nejméně oblíbeným prezidentem od konce druhé světové války a důvěru si nezískal ani u většiny Evropanů. S výjimkou Rusů.

Podpora spuštení ústavní žaloby na prezidenta, která může skončit jeho odvoláním z úřadu, je mezi americkými občany ještě vyšší než za Richarda Nixona v době aféry Watergate. V roce 1973 tento krok podporovalo 24 procent lidí, dnes si podobný osud pro Trumpa přeje dokonce 41 procent lidí, uvádí ve svém výzkumu americká Monmouth University.

Žádost o spuštění impeachmentu podal před více než týdnem demokratický poslanec Brad Sherman, který v něm Trumpa obviňuje z maření výkonu spravedlnosti. Toho se měl dopustit blokováním vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA.

Šance, že by k odvolání prezidenta skutečně došlo, jsou však v současné době mizivé. Republikáni totiž ovládají obě komory Kongresu, jenž o ústavní žalobě rozhoduje.

Jak uvádí server FiveThirtyEight, mezi americkými občany se Trump „těší“ velmi nízké podpoře na úrovni pouhých 38,7 procent, což je méně než po prvním půl roce ve funkci všech amerických prezidentů, počínaje Harrym S. Trumanem, který do úřadu nastoupil v roce 1945. Podpora Baracka Obamy přesně před osmi lety se přitom pohybovala kolem 55 procent.

Podobně nízkou úroveň popularity, jakou má v současnosti Trump, vykazoval v roce 1975 pouze Gerald Ford, který se do prezidentského křesla dostal jako tehdejší viceprezident po rezignaci Richarda Nixona.

Ani v průzkumech uskutečněných v jiných částech světa hlava státu příliš nepochodila. Průzkum, který agentura Pew Research Center vedla v 37 státech, ukázal, že v oblasti vnějších vztahů Trumpovi ve všech těchto zemích dohromady věří jen 22 procent lidí. Nízké důvěry požívá zejména v Evropě a Jižní Americe.

Například ve Španělsku a Mexiku vyjádřilo Trumpovi nedůvěru více než 90 procent dotázaných. Naopak nadpoloviční důvěře se těší například u občanů Ruské federace (53 procent) a ještě o něco vyšší na Filipínách, ve Vietnamu, Nigérii a Izraeli.

Infographic: Confidence in President Trump to Do the Right Thing | Statista Zdroj: Statista

Oblibu Trumpovi ve světě kazí například jeho záměr postavit zeď na hranicích s Mexikem kvůli nekontrolované migraci a pašování drog a jejíž cena se podle amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost nejspíše vyšplhá až ke 22,6 miliardám dolarů. Kvůli záměru postavit zeď se vyhrotily vztahy mezi USA a Mexikem.

Mezi další nepopulární kroky prezidenta ve světě patří i odstoupení od některých významných mezinárodních obchodních dohod, k nimž se řadí například Transpacifická obchodní smlouva (TPP). Na popud Trumpa se také jedná o změnách v čtvrt století staré dohodě NAFTA mezi USA, Kanadou a Mexikem, na kterou údajně Spojené státy doplácejí ztrátou pracovních míst.

Trumpovi příliš neprospělo ani vycouvání z pařížské klimatické dohody, kterou původně podepsalo 195 zemí světa. Prezidentův antiekologický krok je vydatně kritizován nejen v Evropě, ale i doma v USA. Samotným Američanům však ze všeho nejvíce vadí Trumpovo „neprezidentské“ a „arogantní“ chování.