Tsipras: Našli jsme s věřiteli společnou řeč, ale mzdy ani penze nesnížíme

Řecký premiér Alexis Tsipras (15. května 2015)

Řecký premiér Alexis Tsipras (15. května 2015) Zdroj: CTK

Řecko prý našlo společnou řeč v jednání se svými věřiteli. Podle agentury Reuters to prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras. Současně zopakoval, že vláda při jednání nepůjde za pomyslnou "červenou čáru", za kterou považuje snížení mezd a penzí.

Tsipras během projevu na hospodářské konferenci v Aténách uvedl, že Řecko se s věřiteli dohodlo na fiskálních cílech a sazbě daně z přidané hodnoty. Neshodují se však v pracovních otázkách a v reformě penzí.

Podle projednávané dohody by Řecko mělo v letech 2015 a 2016 vykázat mírný přebytek primárního rozpočtu a součástí dohody bude i restrukturalizace dluhu, dodal Tsipras.

„Z tohoto pódia chci Řeky ujistit, že není možnost ani šance, že by řecká vláda upustila od otázek penzí a otázek pracovního trhu,“ řekl Tsipras. Řecko, které je už téměř bez peněz, doufá, že se mu podaří dosáhnout dohody s věřiteli a uvolnit zbývající peníze ze slíbené pomoci do konce měsíce.

Atény čekají na zbývající peníze

Atény stále čekají na konečné rozhodnutí eurozóny o uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z končícího záchranného programu pro Řecko. Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení programu, výplatu peněz ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Řecko je zpět v recesi
Řecká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla zpět do recese, v níž se před loňským dočasným oživením nacházela šest let. Hrubý domácí produkt Řecka se proti předešlému čtvrtletí snížil o 0,2 procenta, když v předešlých třech měsících klesl o 0,4 procenta. Zpět na sestupnou dráhu po nadějném vývoji loňského roku vyslaly hluboce zadluženou zemi nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s věřiteli. Tento vývoj podkopal důvěru podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku, řekl agentuře Reuters Nikos Magginas, který působí jako hlavní ekonom v National Bank of Greece.