Tsipras předložil parlamentu dohodu s věřiteli, schvalování se ale odkládá

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Řecká vláda předložila parlamentu nově dojednanou dohodu o další mezinárodní finanční pomoci, její schvalování se ale možná o něco zdrží. Předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantopuluová totiž na čtvrtek odložila jednání finančního výboru sněmovny, který měl o novém záchranném balíku debatovat. To by mohlo znamenat, že celý parlament nakonec o dohodě s mezinárodními věřiteli bude hlasovat až v pátek.

Konstantopuluová patří k radikálnějšímu křídlu vládní strany Syriza, které nesouhlasí s úspornými opatřeními prosazovanými premiérem Alexisem Tsiprasem. V červenci spolu s dalšími čtyřmi desítkami zástupců levicové strany nepodpořila první sérii reforem, které řecká vláda navrhla ve snaze získat další finanční pomoc.

Ministr vnitra Nikos Vutsis dnes šéfku parlamentu obvinil, že zneužívá jednací řád sněmovny k tomu, aby hlasování o reformách zdržovala. Konstantopuluová naplánovala na dopoledne setkání předsednictva sněmovny, a výbory se tak sejít nemohly. Celá procedura se tak zřejmě o něco prodlouží.

Řecko v úterý sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni. Ministr financí Euklidis Tsakalotos po zhruba 20 hodinách vyjednávání se zástupci evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Aténách oznámil, že dohoda o dalších půjčkách ve výši až 85 miliard eur (2,3 bilionu korun) je v zásadě hotová a s věřiteli se probírají už jen „dvě nebo tři drobné otázky“. Mluvčí Evropské komise Annika Breidthardtová pak dnes uvedla, že i poslední detaily se již povedlo vyjasnit.

„Navzdory překážkám, které se nám někteří pokoušejí stavět do cesty, jsem optimista co se týče dosažení dohody a úvěrové pomoci z Evropského mechanismu, která definitivně ukončí ekonomickou nejistotu,“ řekl premiér Alexis Tsipras.

Německo naopak prostřednictvím mluvčího kancléřky Angely Merkelové Steffena Seiberta vzkázalo, že dohoda sice jde správným směrem, zatím prý ale není jasné, zda je tento dokument zralý na to, aby byl předložen německým poslancům k hlasování.

Vláda v Aténách chtěla, aby řečtí poslanci o dohodě hlasovali ve čtvrtek, a aby tak jejich předpokládané souhlasné stanovisko padlo ještě před předpokládaným pátečním jednáním ministrů financí eurozóny.

Čas se krátí

Pokud se ale jednání ve výborech protáhne, dostane se věc do pléna parlamentu až později ve čtvrtek a na hlasování by mohlo dojít až v pátečních ranních hodinách. Atény potřebují dohodu uzavřít nejpozději do 20. srpna, kdy musejí splatit zhruba 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB).

Součástí dohody o finanční pomoci je seznam dalších reforem, které musí Řecko přijmout. Jde například o harmonogram dalších privatizací či úpravy důchodového systému.

Postup zavádění reforem chtějí věřitelské instituce posoudit v říjnu, napsala dnes agentura Reuters s odvolání na zdroje v unijních institucích. Jakákoli debata o případném odpisu dluhů prý může začít teprve poté.