Tsipras přišel o 25 poslanců. Zakládají krajně levicovou stranu

Lídr nové řecké strany Lidová jednota Panajotis Lafazanis

Lídr nové řecké strany Lidová jednota Panajotis Lafazanis Zdroj: Left.gr, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Rebelové v dosavadní vládní řecké levicové straně Syriza, kteří nesouhlasili s premiérem Alexisem Tsiprasem, se odtrhli a založí vlastní stranu. Hodlají se v krátké předvolební kampani hlásit k slibům, které Tsipras nakonec nesplnil. Tsipras se svou vládou ve čtvrtek odstoupil a předpokládá se, že v zemi se budou v druhé polovině září konat nové volby. Podle médií se bude nyní čekat na první průzkumy veřejného mínění, které naznačí budoucí rozložení sil v řecké politice.

Podle řecké televize se od strany Syriza, která měla po lednových volbách 149 mandátů, odtrhlo 25 poslanců. Nová strana se bude jmenovat Lidová jednota a povede ji bývalý ministr energetiky Panajotis Lafazanis, který patřil k vnitrostranické extrémní levicové opozici. Tsipras ho při červencových změnách ze své vlády odvolal. S 25 mandáty se Lidová jednota stává třetím nejsilnějším parlamentním blokem po formaci Syriza a opoziční Nové demokracii.

Třiašedesátiletý Lafazanis prohlásil, že Lidová jednota má za cíl obnovit dřívější úroveň mezd a důchodů, které byly postupně snižovány během pěti let úsporných opatření požadovaných zahraničními věřiteli. Bude podle ní také zapotřebí odmítnout nové daně a přistoupit k znárodnění bank.

Řecké sdělovací prostředky zveřejnily jmenný seznam odpadlíků a komentátoři poukázali na to, že na seznamu není bývalý ministr financí Janis Varufakis ani předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopulosová. Oba přitom patřili mezi kritiky třetího záchranného programu pro Řecko, kvůli němuž musel Tsipras v minulých týdnech přistoupit na rozsáhlé škrty. Pro vládní návrh ale nezvedla ruku skoro třetina poslanců SYRIZY.

Rebel Isichos se také přihlásil o šanci sestavit vládu

K rebelům patří poslanec Kostas Isichos, který řekl televizi Mega, že coby třetí nejsilnější formace v parlamentu může Lidová jednota dostat šanci na sestavení vlády, jestliže se to nepodaří Nové demokracii. Tsipras už ve čtvrtek požádal prezidenta Prokopise Pavlopulose, aby vypsal co nejdřív nové volby. Podle ústavy ale musí dostat šanci k sestavení kabinetu další strany.

Prezident proto pověřil šéfa Nové demokracie, která byla v lednu ve volbách druhá, aby vládu sestavil on. Evangelos Meimarakis na to má tři dny. Většina znalců se ale kloní k tomu, že se mu nepodaří získat dostatek spojenců a že se budou konat volby. Nejčastěji se v médiích hovoří o 20. září jako o jejich termínu. Konečné slovo ale má v tomto směru prezident.

Podle ústavy má pak ještě další šanci na sestavení vlády mít i třetí nejsilnější parlamentní strana, kterou dosud byl nacionalistický Zlatý úsvit. Má však jenom 17 mandátů, takže Lidová jednota se ocitá před ním.