Tsipras s vidinou vítězství odmítá koalici

Jednání o sestavení řecké vlády.

Jednání o sestavení řecké vlády. Zdroj: ctk

Řecko je stále blíž novým volbám. Prezident Karolos Papulias si včera pozval zástupce všech parlamentních stran, v době uzávěrky se ale dohoda o vládě nerýsovala. Překážkou k vytvoření kabinetu byl předseda Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras. Jeho partaj zřejmě počítá s tím, že v dalším hlasování zvítězí, jak naznačují průzkumy. „Země je na nebezpečné cestě,“ varoval na titulní straně konzervativní deník Kathimerini.

Prezident převzal iniciativu do svých rukou poté, co se ani jednomu z lídrů tří nejsilnějších uskupení nepodařilo vytvořit koalici. Nejprve jednal s nimi, pak se zástupci menších stran. Tsipras po setkání prohlásil, že nepodpoří vládu, která bude uznávat dohodu o finanční pomoci zemi a úsporných opatřeních. Nemůže prý souhlasit s podmínkami, které pokládá za chybu.

Evangelos Venizelos, šéf socialistické strany PASOK, který skončil třetí a o sestavení kabinetu se tedy pokoušel jako poslední, ale ani po schůzce neztrácel víru. „Dokonce i nyní, navzdory slepé uličce, do které jsme se na setkání s prezidentem dostali, se mě drží mírný optimismus, že vláda může být vytvořena,“ řekl. Tsipras nařkl PASOK a konzervativní Novou demokracii (ND) z dohody s Demokratickou levicí, ta ho ale obvinila ze lži.

Socialistům a ND průzkumy připisují v případných volbách podobné zisky, jako měly 6. května. Favoritem je jednoznačně SYRIZA, jíž by tak připadl bonus 50 poslaneckých křesel navíc, který minule brala ND. „Nechte nás jít znovu k volbám,“ přesvědčovala zpravodaje Reuters třiapadesátiletá majitelka obchůdku v Aténách, která prý nemá ani na účty za elektřinu.

„Je mladý (Tsipras), mám ho ráda, přinejmenším proto, že se pokouší vyjednávat s Evropany,“ vysvětlovala svůj postoj. Část analytiků ale doufá, že nakonec převáží obavy lidí z možného odchodu z eurozóny. Výsledky sondy, zveřejněné včera v listu To Vima, ukazují, že 78 procent Řeků chce dál platit jednotnou měnou. Téměř tři čtvrtiny jich také míní, že by strany měly učinit ústupky a sestavit vládu.